Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban, declarații controversate. Maghiarii resping UE
Lumea la zi

Viktor Orban, declarații controversate. Maghiarii resping UE

Viktor Orban este premier la Budapesta încă din anul 2010 (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

Premierul Viktor Orbán a comparat aderarea Ungariei la Uniunea Europeană cu cele peste patru decenii de ocupație sovietică a țării sale. Asta în timpul unui discurs ținut cu ocazia aniversării revoluției antisovietice din Ungaria din 1956.

Vorbind în fața unui grup select de invitați în orașul Veszprem, Orbán a acuzat UE că încearcă să lipsească Ungaria de identitatea sa prin impunerea unui model de democrație liberală pe care, a spus el, maghiarii îl resping. Bruxelles, capitala de facto a UE, folosește împotriva Ungariei metode care amintesc de zilele dominației sovietice de către Moscova, a spus el.

„Astăzi, apar lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, se întâmplă ca istoria să se repete”, a declarat Orbán la evenimentul de la care au fost excluse toate mijloacele de informare în masă, cu excepția presei de stat din Ungaria. „Din fericire, ceea ce a fost cândva o tragedie este acum, în cel mai bun caz, o comedie. Din fericire, Bruxelles-ul nu este Moscova. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă”, informează apnews.com