Infofinanciar > Info > „Viață de parlamentar”! Un deputat poate câștiga până la 45.000 de lei pe lună, în timp ce majoritatea românilor iau 3.000 de lei
Info

„Viață de parlamentar”! Un deputat poate câștiga până la 45.000 de lei pe lună, în timp ce majoritatea românilor iau 3.000 de lei

Parlamentul României
Sursă foto: Calea Europeană

Parlamentarii din România primesc lunar zeci de mii de lei pentru activitatea prestată. Astfel, conform grilei de salarizare, un ales câștigă aproximativ 10.000 de lei net pe lună, însă suma poate crește cu încă 4.000 de lei pentru cei care au funcții și în Parlament.

Însă, pe lângă salariul propriu-zis, politicienii primesc în jur de 35.000 de lei (sumă crescută în acest an cu 7.500 de lei) ca sume forfetare, bani pe care parlamentarii îi pot folosi pentru a organiza evenimente şi pentru a-și face reclamă.

Dar, cu cei aproximativ 35.000 de lei, aleșii trebuie să-și acopere și cheltuielile cu angajaţii şi chiriile aferente birourilor din ţară.

„Una dintre marile probleme ale parlamentarilor este că nu au forţă de muncă calificată. Dacă vrei să ai oameni buni la cabinet, să faci treabă, să ştie engleză, să-ţi facă proiecte de legi, propuneri, ai nevoie de oameni buni”, a susținut oficialul liberal, Robert Sighiartău.

De pildă, în cabinetul parlamentarului din Bistriţia sunt angajați o doamnă secretară şi un şofer.

Ce beneficii au deputații

Conform Știrilor Pro TV, un deputat român are următoarele beneficii financiare:

a) indemnizație cuprinsă între 10.951 de lei (cea mai mică) la 13.993 lei (încasată de preşedintele deputaților)

b) suma forfetară de 20.080 de lei (50% din aceasta se decontează pe propria răspundere – 14.040 de lei)

c) diurne

d) transport gratuit cu tren sau avion

e) serviciu gratuit de telefonie mobilă.

Sume forfetare mărite cu 1.500 de euro

Acum o săptămână, parlamentarii au decis să-și majoreze sumele forfetare pe care le primesc pentru activitate. Oficialii au spus că era necesară o astfel de creștere, deoarece mai mulți angajați ai birourilor lor aveau remunerațiile mici, iar aceștia amenințau cu demisia. Într-o liniște totală, fără dezbateri și fără certuri, oficialii din Parlamentul României au oferit un vot pozitiv acestei măsuri.

Astfel, de la 1 martie 2023, sumele forfetare vor fi crescute cu 7.500 de lei (1.500 de euro). Practic, în prezent, un parlamentar va costa 11.500 de euro pe lună.

„Au fost majorate veniturile celor de la birourile parlamentare care fuseseră și ele înghețate, ele depinzând de această indemnizație a parlamentarilor. Singura variantă în care se putea face lucrul ăsta era o proporționalitate în zona sumei forfetate, ceea ce s-a întâmplat. De ce au fost majorate salariile celor care lucrează la birourile parlamentare?

Motiv simplu: la decalajul la care s-a ajuns, pleacă lumea, nu stă nimeni pe un salariu foarte mic, să facă ce trebuie să facă la un birou parlamentar. Netul lor este, din păcate, în continuare mic, chiar în urma acestei majorări. Și probabil că puțini vor mai rămâne la birourile parlamentare în viitor. Asta este”, a susținut liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, scrie Digi24.

Ulterior, reporterul Digi 24, Anca Suciu, a intervenit și i-a adresat oficialului următoarea frază: „ Vă dați seama cum va fi primit de oameni care se confruntă cu inflație, deci cu salarii reduse, în aceste zile…”, la care Varujan Pambuccian a răspuns: „Dar și oamenii ăștia aveau și au salarii mici și se confruntă și ei cu aceleași probleme. Până la urmă, este normal să ai grijă și de ei, nu?”.