Infofinanciar > Info > Viață de bugetar! Un fost prim-vicepreședinte ASF își vinde vila! Cornel Coca Constantinescu cere 1,39 de milioane de euro pentru palatul din Corbeanca
Info

Viață de bugetar! Un fost prim-vicepreședinte ASF își vinde vila! Cornel Coca Constantinescu cere 1,39 de milioane de euro pentru palatul din Corbeanca

Cornel Coca Constantinescu
Sursa foto: Financial Intelligence

Cornel Coca Constantinescu a fost și este o personalitate discretă. Discreția face parte din fișa postului, pentru că fostul prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, actualmente director general adjunct la Fondul de Garantare a Asiguraților, este parte din casta selectă a absolvenților Colegiului Național de Apărare.

Se dă o vilă la Corbeanca. Ceva banal, nimic deosebit față de standardul zonei: 12 camere, 7 băi, jacuzzi, saună, salină, sală de sport, cramă, piscină, pavilion de 80 mp, terase, fântâni arteziene, ponton (parțial acoperit), livadă și curte. Totul cu finisaje de „bun gust si de calitate superioară cu numeroase elemente de decor unicat“. Prețul este la nivelul zonei – „doar“ 1,39 milioane de dolari.

Ceea ce este remarcabil la acest anunț (care nu mai este valabil în prezent, ceea ce înseamnă fie că vila a fost retrasă de la vânzare, fie că s-a și vândut deja) este proprietarul. Care, conform informațiilor primite pe surse, este Cornel Coca Constantinescu. Iar ceea ce îl face „deosebit“ pe domnul Constantinescu este faptul că domnia-sa lucrează la stat de vreo 12 ani, potrivit CV-ului făcut public. E adevărat, nu oriunde. A început la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, unde în 2011 a venit ca vicepreședinte, până prin 2013. Ulterior, un an, a fost un simplu membru în consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Apoi –  prim-vicepreședinte ASF, din 2014 până în 2017, și vicepreședinte ASF la Sectorul Asigurări-Reasigurări încă vreo doi ani. Din 2019, Cornel Coca Constantinescu a schimbat angajatorul și a preluat funcția de director general adjunct la Fondul de Garantare a Asiguraților, poziție în care apare și acum în organigrama FGA.

Absolvirea CNAp, un moment fericit în cariera profesională

Același CV ne mai indică însă o coincidență interesantă în cronologia profesională a dlui Constantinescu: ascensiunea sa în instituțiile publice a început cam în aceeași perioadă în care actualul director FGA a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare (CNAp), finalizate în 2012. Este vorba de binecunoscuta și prestigioasa instituție înființată de Minsterul Apărării a cărei absolvire pare să fie o condiție obligatorie pentru a putea accede la statutul de parlamentar, secretar de stat sau ministru.

Până la momentul absolvirii CNAp, cariera profesională dlui Constantinescu s-a desfășurat exclusiv în mediul bancar. A început în 1998 la Banca Agricolă SA, a continuat la Banca Agricolă-Raiffeisen, la Romextera Bank SA și, în final, la MKB Bank (care a preluat Romextera). 13 ani, după care, brusc, „statul“ a devenit o opțiune mult mai atractivă. Și mai ofertantă.

Colegiul, o instituție tot mai contestată

Colegiul Național de Apărare este o instituție de studii post-universitare înființată de Ministerul Apărării Naționale în umrmă cu trei decenii, în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I“. Potrivit actului de înființare, cursurile pot fi urmate de „personalități civile și militare, absolvenți ai institutelor de învățământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcții de conducere și decizie în domeniile politicii de securitate și apărare națională.“

CNAp a deveni însă în ultimii ani o instituție de învățământ tot mai contestată. O anchetă realizată în urmă cu un an de site-ul G4Media arăta că la colegiu predă Ioana Vârsta, un fost consilier personal al Monicăi Iacob Ridzi, ministrul al Tineretului și Sportului. Vârsta fusese condamnată definitiv, în 2015, la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Ridzi – 2 mai.

Tot anul trecut, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a inițiat o anchetă la CNAp, după ce un cercetător al colegiului a intervenit pentru a opri publicarea unui articol de către același site.

La finalul lui 2013, profesorul universitar Cristian Preda îi solicita ministrului Dâncu să desființeze CNAp, argumentând că este o „pseudo-instituție de educație, moștenitoare serviciului de propagandă al armatei ceaușiste“ care a servit în cei 30 de ani activitat pentru a crea și dezvolta „o rețea de control militar asupra instituțiilor civile“.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.