Infofinanciar > Lumea la zi > Veto-ul rusesc indică un „viitor sumbru” pentru aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord
Lumea la zi

Veto-ul rusesc indică un „viitor sumbru” pentru aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord

vladimir putin rusia alageri (Sursă foto: Financial Intelligence)
sursa foto arhiva companiei

Decizia Rusiei de a desființa efectiv grupul de experți care monitorizează sancțiunile de lungă durată ale Națiunilor Unite împotriva Coreei de Nord indică un „viitor sumbru” pentru aplicarea sancțiunilor, au declarat pentru Reuters trei foști membri ai grupului.

Rusia a pus joi veto la reînnoirea anuală a grupului multinațional de experți, care a petrecut ultimii 15 ani monitorizând sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare și de rachete balistice.

China, singurul aliat militar al Coreei de Nord și cel mai mare partener comercial al acesteia, s-a abținut. Beijingul și Moscova au negat încălcarea sancțiunilor, dar au blocat noi măsuri în Consiliul de Securitate al ONU și au susținut ridicarea unor sancțiuni existente împotriva Coreei de Nord, acuzând Occidentul și aliații săi de exacerbarea tensiunilor.

Diplomații au declarat că pare puțin probabil să existe un alt vot pentru a încerca să reînnoiască mandatul înainte de expirarea acestuia la 30 aprilie.

Veto-ul rusesc indică un „viitor sumbru”

Veto-ul evidențiază un dividend diplomatic rar pentru Pyongyang și subliniază aprofundarea legăturilor sale cu Moscova, care au inclus livrări fără precedent de rachete balistice și muniție pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, precum și posibile livrări de combustibil pentru Coreea de Nord, potrivit oficialilor americani și sud-coreeni și analiștilor independenți, scrie Reuters.

Atât Moscova, cât și Pyongyang au negat acordurile de armament, dar au promis să aprofundeze relațiile militare, iar șeful spionajului rus a vizitat Coreea de Nord în această săptămână pentru a promite un front unit împotriva „încercărilor de a crește presiunea din partea forțelor externe”.

Votul a fost semnificativ și reprezintă un punct de cotitură major în regimul internațional de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, a declarat Aaron Arnold, un fost membru al comisiei, care acum lucrează ca expert în domeniul sancțiunilor la Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie.

„Votul Rusiei, împreună cu încălcarea flagrantă a sancțiunilor prin cumpărarea de arme convenționale din Coreea de Nord, istoricul lung de ani de zile de ignorare a obligațiilor lor și sprijinul cel puțin tacit al Chinei sugerează că viitorul este sumbru pentru regimul de sancțiuni al RPDC”, a spus el, folosind inițialele numelui oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.