Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru români. Până când mai pot ieși la pensie anticipat fără penalizări
Info

Vești proaste pentru români. Până când mai pot ieși la pensie anticipat fără penalizări

pensie pensionare (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Pensionarii nu primesc doar vești bune. Se va elimina pensionarea anticipară fără penalizări de la 1 septembrie 2024. Atunci va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Aceasta va aduce mai mulți bani pentru unii seniori din România, dar și îndatoriri pentru alții.

Ies la pensie anticipat

Cei care vor să iasă la pensie având la bază vârsta, o pot face până în septembrie. Ulterior, cei care vor să iasă mai repede din câmpul muncii vor trebuie să aibă în vedere penalizările.

Informarea a fost transmisă chiar de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a subliniat ministrul Muncii.

Aceasta a spus că se poate ieși anticipat la pensie atunci când este stagiul complet de cotizare, în două situații.

„Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a transmis Simona Bucura-Oprescu.

De la 1 septembrie 2024, vor fi următoarele tipuri de pensie: pentu limita de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.

Cei care stau în zonele poluante nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Tot de la 1 septembrie 2024, va fi eliminată și reducerea vârstei de pensionare pentru cei din zonele poluate. În prezent, acești locuitori pot ieși la pensie cu doi ani mai repede decât vârsta normală de pensionare.

Există totuși un proiect legislativ ce propune menținerea acestei facilități și în cadrul noii legi a pensiilor.

„Mulţi dintre locuitorii acestor zone (poluate – n.r.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”, se precizează în proiectul de lege, conform mediaflux.ro.

O dată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, seniorii se vor bucura de venituri mai mari. Aproximativ trei milioane de pensionari din țară vor primi mia mulți bani de la stat. Unii dintre ei se pot bucura și de majorări de 90%, conform declarațiilor șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

„Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%”, a transmis acesta.