Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru românii cu credite! Una dintre cele mai importante bănci se retrage de pe piața românească
Info

Vești proaste pentru românii cu credite! Una dintre cele mai importante bănci se retrage de pe piața românească

OTP Bank Sursă foto WallStreet.ro.v1
Sursă foto WallStreet.ro

Banca OTP Bank a luat decizia de a se retrage de pe piața financiară a României. Din cauza acestei alegeri, sute de mii de clienți ar putea fi afectați, în cazul n care procedura va fi dusă până la capăt. 

Grupul ungar OTP Bank a decis să vândă filiala importantă din România a companiei bancare. Anunțul a fost realizat de către reprezentanții băncii ungurești prin intermediul unui comunicat de presă. 

De asemenea, reprezentanții OTP Bank au menționat, de asemenea, și că vor urma să testeze piața printr-o multitudine de creșteri ale gamei de produse și opțiuni strategice, astfel încât banca să poate fi vândută. 

OTP Bank se retrage după ce și-au dublat numărul de clienți 

În ultimii patru ani, banca ungurească a reușit să atragă din ce în ce mai mulți clienți. Astfel, numărul de români care aveau încheiate contracte la OTP Bank s-a dublat până în 2023. 

„În ultimii patru ani, OTP Bank România și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți.  A implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client. 

În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, arată un comunicat oficial al băncii importante care se retrage din România. 

Ce se va întâmpla cu clienții 

Potrivit reprezentanților băncii, persoanele care au credite sau conturi deschise la această bancă nu ar urma să fie afectați. De asemenea, angajații filialei își vor păstra locurile de muncă. 

 „Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, mai arată banca, potrivit Fanatik.

În acest moment, românii nu trebuie să își facă griji. În cazul în care filiala din România OTP Bank va fi într-adevăr vândută, acest proces ar putea dura luni de zile, până la un an.  

Un acord de vânzare – cumpărare a fost încheiat și ar urma să fie semnat în aproximativ un an, astfel procesul ajungând a final în 2024.  

În 2017, OTP Bank a încercat să achiziționeze Banca Românească, însă tranzacția a fost respinsă de BNR. Ulterior, în 2020, banca a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România, dar tranzacția nu a mai avut loc.  

OTP Bank România avea în 2022 active de 19,9 miliarde de lei, în creştere cu 8% faţă de 2021 și se situa astfel pe locul 10 în topul băncilor din România, după active, după ce în 2021 a ocupat locul 9. De asemenea, în primul trimestru al anului în curs, banca a raportat un profit după impozitare de aproximativ 15 milioane de lei.