Info

Vești bune pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR este în scădere

Robor Sursa foto Turnul Sfatului
Sursa foto Turnul Sfatului

Marți, 17 ianuarie, Banca Națională a României (BNR), a venit cu o serie de vești bune pentru românii cu credite la bănci, asta după ce indicele ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele accesate înainte de primăvara lui 2019, a scăzut la valoarea de 7,31% de la 7,35%, valoare înregistrată în ședința precedentă, conform datelor oficiale remise marți.

BNR a publicat marți noua valoare a indicelui bancar ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei înainte de folosirea indicelui IRCC.

Indicele ROBOR scade la valoarea înregistrată în septembrie 2007

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 7,31%, după ce în ședința de marți, 16 ianuarie, se situa la valoarea de 7,35%. Conform statisticilor, o astfel de valoarea nu a mai fost înregistrată din data de 18 septembrie 2007.

De asemenea, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se află la valoarea de 5,71%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

În același timp, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,58% de la 7,59%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 7,94%.

 

Indicele ROBOR de marți, 17 ianuarie

sursa: BNR.ro

Războiul din Ucraina a dus la o creștere serioasă din 24 februarie 2022

Astfel, conform informațiilor BNR, creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, atunci când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022. Pentru cei care nu știu, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Cum se calculează ROBOR

ROBOR este calculat din media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al acestui indice, în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Potrivit legii, ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters. Aceasta este entitatea împuternicită de către Banca Națională a României (BNR), în calitate de organizator al calculului ROBOR, în realizarea acestui proces.

De asemenea, la calculul ROBOR participă zece bănci de pe teritoriul țării noastre. Acestea sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD ‐ Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Eximbank S.A., ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A.