Infofinanciar > Info > Val de vești bune pentru pensionari. Se prelungește perioada în care se poate cumpăra vechime în muncă
Info

Val de vești bune pentru pensionari. Se prelungește perioada în care se poate cumpăra vechime în muncă

Vechime in munca Sursa foto Romania TV
sursa foto arhiva

Anul 2024 aduce multe vești bune pentru pensionari. Aceștia vor avea parte de oportunități din partea statului. Luna septembrie aduce în prim plan noua lege a pensiilor. Care este centrată pe criteriul de contributivitate. Astfel, cei care au un număr mare de ani pe piața muncii se vor bucura de puncte în plus. În acest sens, dorința celor care doresc să cumpere vechime în muncă crește substanțial.

Așadar, pensionarii au o nouă șansă. Mai exact, aceștia se pot bucura de prelungirea perioadei în care poate fi cumpărată vechimea în muncă. A fost adoptată Ordonanța de Urgență. Care legalizează o perioadă mai mare în care cetățenii își pot completa stagiul de cotizare.

Vești bune pentru pensionari

Statul a implementat noi măsuri, care aduc beneficii pensionarilor. Prin hotărâre, Camera Deputaților a aprobat propunerea de modificare a OUG 70/2023. Actul normativ permite celor care nu au statutul de pensionari să își completeze stagiul de cotizare în sistemul public de pensii. Având în vedere noile reguli, cumpărarea vechimii în muncă va putea fi realizată până la data de 31 decembrie 2024.

Așadar, pentru prelungirea perioadei de contribuție, persoanele interesate pot încheia un contract de asigurări sociale. Vechimea poate fi cumpărată pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori. Mai exact, perioadele în care nu românul nu a realizat cotizații sau nu a avut calitatea de asigurat.

Condiții deosebite de muncă

Legea vine cu mai multe reglementări, care fac referire la diferite aspecte. Printre acestea, se numără și modificarea unor prevederi legate de locurile de muncă. Mai exact, este vorba despre lucrătorii care muncesc în condiții deosebite. Astfel, locurile de muncă vor fi încadrate în această categorie pe baza avizelor. Ca urmare a procedurii de reevaluare stabilită de Guvern.

Proiectul mai prevede că semnătura și ștampila conducătorului entității trebuie să se regăsească pe toate documentele necesare pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie. Printre aceste acte se numără orice certificate eliberate de angajatori sau de deținătorii legali de arhive, conform Mediaflux .

Cumpărarea vechimii în muncă

Cei interesați pot achiziționa vechime pentru maximum șase ani de la data semnării contractului de asigurare socială. Contribuția poate fi făcută într-o singură tranșă sau pe parcursul unor tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

„Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, precizează Ministerul Muncii.