Infofinanciar > Info > Veste proastă pentru românii cu credite! ROBOR-ul la 3 luni creşte din nou
Info

Veste proastă pentru românii cu credite! ROBOR-ul la 3 luni creşte din nou

ROBOR, Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut în cursul zilei de joi cu 0,2%, de la 7,92% la 7,94%. Acest lucru este o consecință a faptului că bancherii au decis să majoreze miercuri dobânda de referinţă cu 0,75%, peste estimările inițiale.

De altfel, și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi cu 0,2%, de la la 8,09 %, de la 8,11%. În privința cotației indicelui ROBOR la 12 luni, aceasta a urcat cu 0,3%, de la 8,22% la 8,25%, scrie Ziarul Financiar.

Băncile cresc artificial indicele ROBOR

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat în cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației de la începutul lunii august, că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”.

„ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Eu personal recunosc că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul. Sunt 10-12 milioane de români care au economisit bani, la dobânzi puternic negative, care pierd bani ținându-i în depozite.

Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre. Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională,” a susținut la acea vreme Mugur Isărescu.

Cotația ROBOR este influențată de mai mulți factori

ROBOR este o valoare instabilă, care poate fi ușor „manevrată” de factori precum: creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, dar și incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice. Toate aceste elemente influențează pozitiv sau negativ evoluția indicelui .

a) creșterea inflației
În ultima vreme, în România, rata inflației a crescut accelerat, direcție care se va păstra și în viitor. La acest lucru au contribuit creșterile salariale, care implicit au dus la scumpirea tuturor articolelor de pe piață, rezultând creșterea inflației.

b) scăderea lichidității în piață
Băncile sunt nevoite să se împrumute la rate interbancare mai ridicate, atunci când acestea dispun de mai puține lichidități. Acest process duce automat la creșterea indicelui ROBOR.

c) politicile Ministerului de Finanțe
Unele direcții ale miniștrilor de Finanțe sunt extrem de confuze, fapt ce le face pe bănci să fie prudente. Astfel, instituțiilor bancare le este frică de eventualele consecințe, retrag lichiditățile de pe piață și așteaptă să vadă ce se întâmplă și cum gestionează statul deficitul monetar, pentru a știi cum să reacționeze și ei, la rândul lor.