Infofinanciar > Info > Veste bună pentru șoferii români. Se prelungește plafonarea tarifelor RCA!
Info

Veste bună pentru șoferii români. Se prelungește plafonarea tarifelor RCA!

Termenul actual de plafonare a tarifelor RCA a crescut
Sursa foto: Arhiva companiei

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a făcut cunoscută prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook o propunere care vizează plafonarea tarifelor RCA. Până la data de 30 iunie se extinde â termenul actual de plafonare care expiră la 31 martie.

Propunerea intrată în circuitul legal reprezintă un răspuns la nevoile și preocupările din partea șoferilor și a consumatorilor. Le oferă acestora o perioadă suplimentară în care să beneficieze de tarifele plafonate.

Termenul actual de plafonare a tarifelor RCA a crescut

Această prelungire cu două luni a termenului de plafonare vine în contextul în care autoritățile doresc să gestioneze efectele economice și sociale generate de pandemia de COVID-19. Asigură totodată că costurile asigurărilor auto rămân accesibile pentru cetățeni.

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto. Se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă. Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA.

Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate. La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto. Doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, a scris marți seară, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au declarat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat un set de propuneri pentru modificarea stabilirii prețurilor polițelor RCA, iar aproximativ 80% dintre acestea sunt susceptibile să conducă la o majorare a costurilor cu între 30% și 40%.

 Scăderea claselor de bonus este visul lor

SF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA.  Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraţilor. Aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent. În ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus. Astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, afirmă reprezentanţii COTAR.

Potrivit organizaţiei, ASF a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA.

,,Iată cum vă vor afecta, dacă sunteţi şofer în România. Dacă uitaţi să vă reînnoiţi poliţa RCA în 30 de zile, pierdeţi bonusul acumulat în decursul anilor. ,,Nerespectarea continuităţii obligaţiei de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile” – Art. 2, punctul 10, litera e.

Concret, dacă aţi reuşit să obţineţi în cel puţin 4 ani de condus ireproşabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a preţului la RCA. Dar nu vă reînnoiţi poliţa RCA în decurs de 30 de zile de la expirarea acesteia. Pierdeţi bonusul (reducerea de preţ de 50%) acumulat în toţi aceşti ani. E valabil şi pentru motociclişti, deşi circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA şi pentru lunile de iarnă”, susţin reprezentanţii organizaţiei, conform stiripesirse.ro.