Infofinanciar > Info > Veste bună pentru seniori. Încep să fie virați banii
Info

Veste bună pentru seniori. Încep să fie virați banii

700-lei-pentru-mame
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unui anunț pe care l-a făcut premierul României, Marcel Ciolacu, ajutoarele financiare vor începe să fie virate. Mai exact este vorba despre banii care sunt oferiți pensionarilor care au venituri mai mici de 3.000 de lei.

„Profit de ocazie pentru a anunţa că intră la plată ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Banii vor ajunge la oameni începând cu prima jumătate a acestei luni”, este mesajul pe care l-a transmis Marcel Ciolacu în cadrul unei ședințe de Guvern.

Creșterea salariului minim

„Am crescut salariul minim de la 1 octombrie şi acordăm aceste ajutoare pensionarilor cu venituri mici. Deci sper că este clar pentru toată lumea că nu se poate vorbi de recesiune în România”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, premierul României a mai declarat și că reprezentanții Comisiei Europene și-au transmis poziția față de subiectul pensiilor private. În acest fel, oficialii din Ministerul Justiției urmează să înainteze modificările. Acestea vor fi în conformitate cu decizia pe care au luat-o reprezentanții Curții Constituționale. Totodată, premierul României a anunțat și că legea care are în vedere reforma pensiilor s-a încheiat.

„Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Pierderea banilor din PNRR

În cazul în care următoarea cerere de plată din PNRR se va face fără ca jalonul privind pensiile speciale să fie încheiat, s-ar putea pierde suma de 1,4 milioane de euro. Premierul României a declarat înainte că „mai mult ca sigur va fi contestată la CCR”.

Referitor la reforma pensiilor, acesta a declarat că dorește ca noua lege să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.

„Ne-a dat Banca Mondială primul draft. A fost o discuție tehnică între cei de la Ministerul Muncii și Comisie, urmând să închidem legea (…) Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a mai adăugat Marcel Ciolacu. Acesta a asigurat că în cazul în care nu se vor întâmpla acest lucru, se vor lua măsuri.

Formele proiectului

Proiectul, care la momentul actual se află în lucru în cadrul Ministerului Muncii, are la bază trei variante. Prima variantă este cea care se apropie cel mi mult de cerințele Comisiei Europene. Aceasta se bazează pe o formulă de calcul în care sunt luate în considerare vechimea, dar și cu ce sume a contribuit fiecare muncitor român la bugetul de stat, informează adevarul.ro