Infofinanciar > Info > Veste bună pentru români. Statul oferă un ajutor financiar de aproape 25.000 de lei
Info

Veste bună pentru români. Statul oferă un ajutor financiar de aproape 25.000 de lei

Ministerul Familei anunță programul de împrumuturi
sursă foto: botosaninews.ro

Românii vor avea parte de o veste bună în 2024. Statul este darnic în acest an și oferă multe beneficii pentru cetățeni. Anumite persoane ar putea primi un ajutor substanțial. Este vorba de un sprijin ce se ridică la aproape 25.000 de lei. Acești bani vor fi destinați celor care doresc să-și cumpere o nouă mașină.

Protejarea mediului și reducerea emisiilor poluante este un lucru extrem de important la nivel mondial. Motiv pentru care statul susține astfel de inițiative și oferă bani cetățenilor. În acest sens, românii vor avea parte de un ajutor financiar de 25.000 de lei. Sumele primite de beneficiari sunt destinate achiziționării unor mașini electrice.

Ajutor financiar de 25.000 de lei

Se dau bani gratis de la stat. Românii pot primi un ajutor financiar de 24.880 de lei, adică 5.000 de euro. Sumele vor fi folosite pentru achiziționarea unei noi mașini. Condiția este ca automobilele achiziționate să fie electrice. Acest ajutor face parte din inițiativa Rabla Plus. Programul continuă și în acest an și oferă noi oportunități pentru români.

Dar, programul va suferi anumite schimbări în acest an. Mai exact, subvenția de la stat oferită pentru achiziționarea unei mașini electrice a scăzut în 2024. Suma inițială oferită românilor se ridica la 11.000 de euro. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, oficialii sunt de părere că interesul românilor pentru mașinile electrice este mare. Astfel, numărul de participanți din cadrul programului nu va scădea, ca urmare a acordării unei subvenții mai mici.

„Eu cred că 5.000 de euro nu sunt bani puţini pentru o maşină electrică care astăzi costă şi 25.000 de euro, poate şi chiar mai jos (…). Eu cred că 5.000 de euro pe care statul român ţi-i pune la dispoziţie sunt bineveniţi. Şi mă bazez în continuare pe interesul românilor pentru maşini prietenoase cu mediul”, a afirmat ministrul Mediului.

Subvenție mai mică

Potrivit ministrului, prin oferirea unei subvenții mai mici, mai mulți români vor putea beneficia de ajutor de la stat. Fechet a precizat că suma de 5.000 de euro alocată de la stat este suficientă. Având în vedere că o mașină electrică ajunge să coste 25.000 de euro.

„Cred că va trebui să vedem câte maşini vom finanţa. Pentru că o subvenţie mai mică înseamnă că vom putea, cu acelaşi buget, să finanţăm mai multe maşini. Ori interesul românilor va fi determinat de execuţia bugetară. La sfârşitul anului putem să tragem şi această concluzie. Eu sunt foarte optimist” a spus Mircea Fechet.

Bani gratis de la stat

În urma casării unui vehicul vechi, românii vor primi din partea statului un ecotichet. Valoarea acestuia diferă în funcție de ce intenții de cumpărare au beneficiarii. Astfel, 25.000 de lei vor primi românii care doresc să-și cumpere un autovehicul pur electric.

De asemenea, suma de 13.000 de lei va fi oferită celor care au în plat achiziția unei mașini hibrid. În plus, cei care doresc să-și cumpere o motocicletă electrică, vor primi de la stat 13.000 de lei, conform Mediaflux .