Infofinanciar > Info > Veste bună pentru români! Prețurile vor fi plafonate pentru mai multe produse
Info

Veste bună pentru români! Prețurile vor fi plafonate pentru mai multe produse

Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut un anunț conform căruia mai multe produse alimentare s-ar putea ieftini. Mai exact, măsura care este în acest moment în vigoare, de plafonare a prețurilor pentru o serie de alimente de bază, s-ar putea extinde.

Românii vor putea cumpăra alimente mai ieftine. Numărul produselor cu prețurile plafonate s-ar putea mări. Conform deciziilor de ultimă oră din Guvern, cetățenii ar putea achiziționa mâncare la prețuri mai mici.

Deciziile lui Marcel Ciolacu

Câteva surse guvernamentale au confirmat că acest lucru este în dezbatere, extinderea plafonării pentru mai multe produse. Acestea au mai adăugat și că în perioada următoare vor avea loc discuții între producători, distribuitori și oficiali. Scopul va fi extinderea plafonării prețurilor pentru alte produse.

Toate aceste informații au fost mai apoi confirmate de premierul României, Marcel Ciolacu. De asemenea, oficialii țării mai au o măsură în plan, Să prelungească perioada pentru care sunt plafonate prețurile produselor de bază.

La început, planul coaliției era de a reduce taxa pentru o serie de produse de bază pentru o perioadă de numai trei luni. Totuși, exista posibilitatea ca perioada să se prelungească.

La momentul actual, furnizorii care nu respectă planul de plafonare al prețurilor pentru produsele selectate riscă să primească amenzi în valoare de 2 milioane de lei. De controale se ocupă reprezentanții Consiliului Concurenței. La scurt timp după ce măsura intră în vigoare aceștia analizează dacă prețurile au fost scăzute sau nu. De asemenea, aceștia mai au în vedere și cu ce procent s-au realizat scăderile de prețuri, informează dailybusiness.ro 

Măsurile fiscale

De asemenea, parlamentarii mai au o serie de măsuri în plan. Scopul principal al acestora este de acoperi gaura din bugetul statului și de micșora cheltuielile.

Printre măsurile pe care aceștia doresc să le implementeze se regăsește și impunerea unui prag salarial pentru voucherele de vacanță. Marcel Ciolacu a declarat recent că noile măsuri fiscale nu vor fi austere. Totuși, a evidențiat faptul că nu vor mai primi toți bugetarii voucherele de vacanță. Totodată, acestea vor mai fi impozitate cu 10%, taxe ce reprezintă CASS.

„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte, există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, este declarația pe care a făcut-o Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Creșterea salariilor

De asemenea, salariile minime brute ar urma să crească de la data de 1 octombrie 2023. De la valoarea de 3.000 de lei, cât sunt în prezent, vor ajunge la 3.300 de lei. Creșterea va fi de 300 de lei, însă, suma netă pe care o vor primi angajații va fi mai mică. Din 300 de lei, 207 lei se întorc la stat, sub formă de impozite, iar 93 de lei ajung în buzunarele oamenilor.