Educație financiară

Veste bună, ratele la credit n-au crescut în ultima săptămână! BNR ține ROBOR-ul la o valoare constantă

evz.ro
FOTO: evz,ro

În sfârșit avem o veste bună dacă o putem numi astfel, timp de o săptămână  cota Indicelui ROBOR a fost constantă. Prin urmare, indicele pe baza căruia se construiește costul creditelor de consum lei, cu dobândă variabilă este de aproximativ 8%, o valoare care nu s-a mai modificat din 18 august.

Din păcate,  nu ne-am mai ”confruntat” cu o asemnea stabilitate încă din luna ianuarie a anului 2022. Pe 27 ianuarie indicele ROBOR era cotat la 3,05%.

ROBOR se menține la 7,97%

Luna august a venit la pachet cu o cotă istorică a indicelui ROBOR,  cu un procentaj de 8,14$%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Din fericire, indicele ROBOR la 3 luni a avut o pantă descendentă și s-a oprit la 7,96 fiind de altfel și minmul lunii august.

În urma unui derapaj pe care l-a avut guvernatorul Băncii Române, la adresa băncilor, indicele ROBOR la 3 luni  început să scadă în prima parte a lunii.

În prima partea a anului 2022 indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02 cu puțin peste 1% față de anul 2021.

În ceea ce privește indicele la șase luni, acesta este utilizat pentru a calcula dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobânda variabilă, care s-a menținu la 8,13% pe an, ROBOR la 12 luni s-a blocat la 8,26% pe an.

Revenind la situația în care Mugur Isărescu a criticat băncile, moment în care le-a reproșat că ”au cam sărit calul,  și că au suprareacționat”, Isărescu și-a completat afirmația cu următoarele:

”Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, după care a adăugat faptul că România are probleme grave în materie de cheltuieli bugetare ș ica era dobânzilor mici a luat sfârșit.

Guvernatorul BNR: ”o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”.”

În acest sens a concluzionat Isărescu facând o trimitere directă spre valoarea dobanzilor:

”Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă, susține Guvernatorul BNR la care mai adaugă faptul că :

”o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”.

De asemnea, Isărescu mai explică și mecanismul economic folosit de BNR pentru a nu permite inflației să crească exagerat:

Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației.

În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, conchide Mugur Isărescu, citat de digi24.ro.