Infofinanciar > Info > Veste bună pentru elevii de clasa a VIII-a. Cine poate scăpa de Evaluarea Națională
Info

Veste bună pentru elevii de clasa a VIII-a. Cine poate scăpa de Evaluarea Națională

evaluarea națională evaluării naționale
Sursa foto: arhiva companiei

În anul școlar 2024-2025 anumiți elevi vor avea posibilitatea de a intra în clasa a IX-a fără să fie nevoie să mai susțină Evaluarea Națională. Este vorba, mai exact, despre cei care au obținut premii la olimpiadele școlare sau medalii la concursuri.

Totuși, este nevoie ca acestea să fie recunoscute de către Ministerul Educației. Recent, metodologia a fost pusă în dezbatere publică.

Fără Evaluarea Națională

Reprezentanții Ministerului Educației au pus în dezbatere publică o nouă metodologie. Aceasta prevede faptul că elevii care au obținut rezultate bune la olimpiade școlare naționale sau la concursuri internaționale se pot înscrie în clasa a IX-a, în anul școlar 2024-2025, fără să mai fie nevoie să susțină Evaluarea Națională.

”Am pus în consultare publică proiectul de Metodologie de înscriere în clasa a IX-a, în anul şcolar 2024-2025, a elevilor care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei”, este mesajul pe care l-au transmis luni, 12 februarie, reprezentanții Ministerului Educației.

Susținerea examenului

De asemenea, conform unor informații pe care le-au mai transmis reprezentanții instituției, absolvenții din seria curentă care vor să ia parte la admiterea din învățământul liceal, învăţământ profesional şi învăţământ dual, pentru anul şcolar 2024-2025, pe baza rezultatelor pe care le-au avut în cadrul olimpiadelor naționale și concursurilor internaționale se pot înscrie într-un singur județ. În cazul acestora nu va mai fi nevoie să susțină evaluarea națională.

Totodată, aceștia nu vor mai trebui să susțină nici alte examene. Aici este vorba despre probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă. În plus, acestora nu li se va calcula o medie de admitere.

Susținerea Evaluării Naționale

Conform calendarului care a fost publicat în Monitorul Oficial, în acest an, Evaluarea Națională se va desfășura în perioada  25-28 iunie. Pe data de 25 iunie se va desfășura proba la Limba Română. Mai apoi, pe data de 27 iunie se va desfășura proba la Matematică.

Școlarii din clasa a VIII-a vor încheia cursurile pe data de 14 iunie 2024. Înscrierea pentru Evaluarea Națională se va face automat de către secretariatele școlilor. Acest lucru se va întâmpla în perioada 11-14 iunie.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională ar urma să se afișeze pe data de 3 iulie 2024. Mai apoi, rezultatele finale, după contestație, ar trebui să se afișeze pe data de 9 iulie 2024.

Calendarul Evaluării Naționale

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor, informează romaniatv.net