Infofinanciar > Info > Veste bună pentru angajații din România! Salariul minim european va fi introdus în 2024
Info

Veste bună pentru angajații din România! Salariul minim european va fi introdus în 2024

PSD își propune implementarea salariu minim european în România
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unui anunț al reprezentanților Partidului Social Democrat, a fost stabilit un obiectiv prioritar. Este vorba, mai exact, despre salariul minim european. Acesta ar putea fi introdus până la sfârșitul anului 2024.

Prin implementarea acestuia, angajații din România vor beneficia de mai mulți bani. În acest fel, o majorare se va înregistra și în cazul puterii de cumpărare, dar și în cazul nivelului de trai.

Avansul României

Un demers important spre alinierea veniturilor cetățenilor români cu cele ale locuitorilor din alte țări care fac parte din Uniunea Europeană a fost deja făcut. Este vorba despre anunțul premierului Marcel Ciolacu, referitor la majorarea salariului minim la suma de 3.700 de lei. Această măsură va fi aplicată începând cu data de 1 iulie.

Următoarea țintă, care a fost asumată prin programul de guvernare, este ca până la data de 1 ianuarie a anului 2025, niciunul dintre salariații de la noi din țară să nu aibă un venit mai mic de suma de 500 de euro net lunar.

Susținerea salariului minim european

Membrii Partidului Social Democrat doresc ca până la finalul anului în curs să implementeze salariul minim european la noi în țară. Această măsură are în vedere instruirea unui cadru pentru:

  • un nivel corespunzător al salariilor minime legale cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

Creșterea puterii de cumpărare

Cu scopul de a majora nivelul de trai, dar și puterea de cumpărare pentru toți salariații de la noi din țară, reprezentanții PSD declară că deja există o echipă de experți. Aceștia se ocupă de definirea unui mecanism automat. Ceea ce va face acesta este să asigure majorarea salariului minim la noi în țară în fiecare an. Asta într-o manieră care să se poată prezice.

Până la sfârșitul anului 2023, grupul de lucru din cadrul PSD, alături de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, va dezvolta o propunere legislativă.

După ce a revenit la guvernare alături de PNL, PSD s-a declarat o formațiune politică orientată, cu precădere, pe măsurile care să protejeze nivelul de trai al cetățenilor români în fața inflației care a fost cauzată de criza energetică, dar și de războiul din Ucraina, informează flux24.ro 

Salariul minim în prezent

La momentul actual, la noi în țară, există aproximativ 1,6 milioane de angajați care sunt încadrați cu salariul minim pe economie. În prezent, valoarea acestuia este de 3.300 de lei brut. Valoarea netă pe care salariații o primesc lunar este puțin peste 2.000 de lei.

În spațiul Uniunii Europene, în prezent, salariile minime pe economie sunt foarte diferite. De cel mai mare salariu minim beneficiază angajații din Luxemburg. La polul opus, cu cel mai mic salariu minim se află Bulgaria, iar apoi țara noastră.

În acest fel, România este penultima țară din UE atunci când vine vorba despre valoarea salariului minim pe economie. Acesta valorează 663 de euro. Salariul minim pe economie în Bulgaria este de 477 de euro. Luxemburg se află pe primul loc, cu cel mai mare venit, de 2.571 de euro, conform monitorul.cj