Infofinanciar > Lumea la zi > Cum accelerează vehiculele electrice sfârșitul erei petrolului. Ce spun experții
Lumea la zi

Cum accelerează vehiculele electrice sfârșitul erei petrolului. Ce spun experții

baterii pt masini electrice Sursă foto: dreamstime.com
Sursă foto: dreamstime.com

La conferința COP28 de la Dubai privind schimbările climatice se manifestă o mulțime de critici. Cu privire la ritmul lent de reducere a consumului de combustibili fosili pentru combaterea dezastrelor climatice. Însă un aspect pozitiv pe care delegații îl pot evidenția este faptul că vehiculele electrice sunt în număr tot mai mare în întreaga lume. Lucru care deja are un impact surprinzător de mare asupra cererii.

Vânzările tot mai mari de vehicule electrice din ultimii ani au determinat specialiștii în prognoze să accelereze previziunile. Privind momentul în care consumul mondial de petrol va atinge un nivel maxim. Deoarece, potrivit experților din industrie, subvențiile publice și tehnologia îmbunătățită îi ajută pe consumatori. Pentru a depăși prețurile de achiziție, uneori exorbitante, ale mașinilor alimentate cu baterii.

Vehiculele electrice și sfârșitul erei petrolului

Agenția Internațională pentru Energie (AIE), cu sediul la Paris grupează 29 de țări industrializate. Aceasta se așteaptă ca consumul mondial de petrol să atingă apogeul la sfârșitul acestui deceniu. Mai exact la 103 milioane de barili pe zi. După ce a făcut ajustări regulate față de prognoza sa din 2017, care prevedea un vârf de aproape 105 milioane de bpd în 2040.

„Schimbarea de joc a fost sprijinul politic pentru trecerea la electrificare reducând destul de substanțial cererea de petrol din sectorul transporturilor. Care a fost motorul principal al creșterii cererii globale de petrol”, a declarat Apostolos Petropoulos, un modelator de energie la AIE.

Gigantul petrolier BP și-a devansat previziunile privind vârful cererii de petrol la nivel mondial. În timp ce guvernele Statelor Unite și Chinei, cei mai mari consumatori de petrol din lume, și-au redus previziunile privind consumul intern.

Transporturile, 60% din cererea mondială de petrol

Transporturile sunt responsabile pentru aproximativ 60% din cererea mondială de petrol. Doar Statele Unite fiind responsabile pentru aproximativ 10%, potrivit AIE. Această pondere ar trebui să scadă. Deoarece AIE se așteaptă ca vehiculele electrice să fi șters aproximativ 5 milioane de barili pe zi din cererea mondială de petrol până în 2030.

Vânzările globale de vehicule electrice reprezintă în prezent aproximativ 13% din totalul vânzărilor de mașini. Este probabil să ajungă la 40%-45% din piață până la sfârșitul deceniului, potrivit AIE. Acest lucru se datorează unei combinații de standarde de eficiență din ce în ce mai stricte. Dar și de subvenții introduse de diverse guverne din întreaga lume. De la Acordul de la Paris din 2015 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste temperaturile din perioada preindustrială.

Creșterea vânzărilor de mașini electrice

Printre cele mai recente măsuri de subvenționare se numără creditul fiscal de 7 500 de dolari pentru achiziționarea de vehicule electrice. A fost adoptat anul trecut și este menit să contribuie la compensarea prețurilor ridicate. Deși aceste cifre sunt mari, AIE a declarat că vânzările de vehicule electrice ar trebui să fie și mai mari. De ordinul a 70% din piață până în 2030. Pentru a respecta obiectivul Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii.

Este incert dacă vânzările pot atinge aceste cote. Producătorii de vehicule electrice, inclusiv General Motors, Ford și Stellantis, au amânat sau au renunțat în ultimele săptămâni la planurile de accelerare a producției. Pe fondul creșterii costurilor cu forța de muncă și a semnelor că ratele mai mari ale dobânzilor încetinesc creșterea în Statele Unite. Pe termen mai lung, însă, scăderea costurilor pentru bateriile EV îi face pe unii cercetători să fie optimiști, conform Reuters .