Infofinanciar > Info > Vechimea în munca se poate cumpăra! Ce trebuie să facă românii care își doresc să se pensioneze mai repede
Info

Vechimea în munca se poate cumpăra! Ce trebuie să facă românii care își doresc să se pensioneze mai repede

Bani, Sursă foto: MediaFLUX.ro
Sursa foto MediaFLUX.ro

Au apărut vești importante pentru românii care își doresc ieșirea la pensie. În România, pentru a primi pensia de stat, este necesară îndeplinirea unui set de condiții, printre care vechimea în muncă, vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare. Totuși, cei care vor să acopere timpul în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat, pot face acest lucru până la finalul lunii august a anului 2023.

Mai mult de 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice a făcut declarații cu privire la acest subiect.

Românii care vor să completeze perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Declarațiile Directorului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP)

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că persoanele care vor să-și acopere a stagiului minim de cotizarea pentru pensia de stat este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani”, conform bugetul.ro.

Conform lui Baciu, vechimea retroactivă poate fi cumpărată contra unor sume de bani, ce reprezintă contribuția de asigurări sociale. ,,Acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă” a explicat directorul CNPP.

Sumele care pot compensa perioada de muncă

Un factor important de reținut este acela că sumele pot fi plătite în rate și nu în totalitate. ,,Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a explicat Daniel Baciu. Pentru a cumpăra vechimea în muncă sunt necesare următoarele acte: o cerere la Casa de Pensii, o copie a cărții de identitate și o declarație pe propria răspundere în care se menționează că nu a fost încasată pensie sau indemnizație de șomaj în perioada în care se cumpără vechimea.

Pentru a putea verifica mai multe detalii despre anii acumulați sau dacă angajatorii au plătit contribuțiile este necesar că avem deschis un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Acesta se poate deschide doar pe platforma online a CNPP și numai după ce a fost depusă o cerere în format fizic la casa de pensii. Aceasta va conține numele și prenumele, CNP-ul, adresa de e-mail, actul de identitate și adresa de domiciliu.

Pentru o lună se vor plăti 638 de lei, iar pentru 12 luni, 7656 de lei. În cazul în care un cetățean vrea să cumpere vechimea pe 24 de luni, va scoate din buzunar 15.312 de lei și pentru 48 de lei, 30.628 de lei.

Cum se va accesa contul?

După primirea datelor de acces prin e-mail, persoana se poate identifica în contul de utilizator de pe site-ul CNPP. Se va face click pe butonul care spune „validați”, situat în partea dreaptă, în partea de sus a paginii web. Aici vor fi introduse numele de utilizator și parola, apoi se va apăsa butonul pe care scrie „validare”. După această etapă, urmează o nouă pagină unde există un meniu în partea stângă, unde există și o opțiune numită „Datele mele din sistemul public de pensii”.

După accesarea acestei optiuni se va deschide o noua pagină unde se pot verifica documentele cu stagiul lunar de cotizare inregistrat in registrul Fondului National de Pensii din aprilie 2001. Exista si un document cu taxe anuale din aprilie 2001, depinde ce doriți să testați utilizatorul. După ce ați selectat această nouă opțiune, puteți face clic pe noul buton care apare și care spune „Generează raport actualizat”.

Solicitantul va primi un e-mail în care va fi informat că va putea descărca raportul într-un timp destul de scurt, 5 minute. Documentul va fi disponibil în format PDF în cadrul paginii în care s-a cerut generarea rapoartelor.