Infofinanciar > Info > Vârsta de pensionare s-ar putea majora. Ce arată noile date ale Eurostat
Info

Vârsta de pensionare s-ar putea majora. Ce arată noile date ale Eurostat

Pensionari,
Sursa foto: arhiva companiei

Vârsta de pensionare de la noi din țară s-ar putea majora. Acest lucru se poate observa din ultimele date oferite de Eurostat. Acestea subliniază faptul că speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană.

Odată cu acest lucru, o majorare s-ar putea înregistra și în cazul vârstei de pensionare. Și aceasta ar putea să crească.

Majorarea vârstei de pensionare

Conform ultimelor date furnizate de Eurostat, media de vârstă trece la nivel comunitar de 80 de ani. Femeile din Uniunea Europeană duc o viață cu aproximativ 5,5 ani mai mare decât a bărbaților. Mai exact, în cazul femeilor, vârsta medie este de 83,3 ani, comparativ cu 77,9 ani în cazul bărbaților.

Un record în privința speranței de viață a fost stabilit în anul 2019. Atunci, vârsta medie era de 81,3 ani. Însă, din cauza pandemiei, s-a înregistrat o scădere temporară, când a revenit la nivelurile care s-au înregistrat anterior.

Speranța de viață în Uniunea Europeană, în anul 2022, a fost de 80,6 ani. Aici s-a putut observa faptul că a existat o scădere ușoară față de anii precedenți.

Țările cu cea mai mare speranță de viață

În regiunea Madrid, din Spania, a fost înregistrată una dintre cele mai mari speranțe de viață din Uniunea Europeană. Mai exact, media a fost de 85,2 ani. Mai apoi, acesteia îi urmează regiunile Trento din Italia, Paris din Franța și Stockholm din Suedia. Toate acestea au avut o medie care trece de 84 de ani.

Cele mai mici speranțe de viață sunt înregistrate în patru regiuni din Bulgaria, dar și într-o regiune din Ungaria. Acestea oscilează între 72,3 ani și 74 de ani. Speranța medie de viață a țării noastre se învârte în jurul a 75 de ani.

Speranța de viață a României

În țara noastră există o diferență atunci când vine vorba despre speranța de viață. Mai exact, în jumătatea de vest, speranța este cu un an mai mare decât în jumătatea de est.

La noi în țară, durata medie de viață este de aproximativ 75 de ani. Aceasta trece cu numai zece ani peste vârsta de pensionare.

Contribuțiile angajaților români

Pe durata a 35 de ani de activitate în câmpul muncii, un angajat cotizează suma de aproximativ 652.000 de lei la sistemul de pensii. Din această valoare, el primește mai apoi o pensie în fiecare lună care reprezintă 40% – 50% din salariul câștigat anterior.

Pentru un român, contribuția la pensie reprezintă 25% din salariul său, din care 3,75% se alocă fondului de pensii private, iar restul de 21,25% se adaugă la sistemul public de pensii. Având în vedere un salariu mediu brut de 7.300 de lei, aproximativ 1.550 de lei sunt redirecționați lunar către sistemul public de pensii.

Dacă un român se pensionează la vârsta legală de 65 de ani, după 35 de ani de muncă și cu un salariu mediu pe economie, contribuția totală la stat ajunge la 652.000 de lei, informează dailybusiness.ro