Infofinanciar > Info > Vârsta de pensionare din România va crește! Marius – Constantin Budăi a anunțat exact
Info

Vârsta de pensionare din România va crește! Marius – Constantin Budăi a anunțat exact

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

Marius – Constantin Budăi, ministrul Muncii, a explicat, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, în contextul protestelor majore din Franța, despre cum vârsta de pensionare din România va crește conform unei legi care a intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie 2011.

Marți, 7 martie, francezii au ieșit în stradă într-un număr foarte mare, după ce au fost nemulțumit de creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Astfel, ministrul Muncii, Marius – Constantin Budăi, a vorbit despre ce se va întâmpla în țara noastră în urma planului aprobat pentru primirea banilor din PNRR.

Vârsta de pensionare crește în România, spune Marius – Constantin Budăi

Marius Constantin-Budăi, ministrul Muncii, spune că în Legea 263, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, este prevăzut ca vârsta de pensionare a bărbaților din România să ajungă la 65 de ani. Totuși, arată Marius – Constantin Budăi, prin PNRR-ul aprobat recent, Guvernul României se obligă ca, din anul 2035, și femeile din România să iasă la pensie tot la vârsta de 65 de ani, adică o majorare de trei ani față de situația actuală. Acum, vârsta de pensionare a persoanelor de sex feminin din țara noastră este de 62 de ani.

”Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem”, a transmis Marius – Constantin Budăi.

Ministrul Muncii a scăpat de moțiunea simplă votată marți

Marius Constantin-Budăi a clarificat situația privind creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Reacția a venit după ce moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a fost respinsă marți, 7 martie, în Camera Deputaților. Astfel, s-au înregistrat 86 voturi pentru, 177 contra, două abţineri şi patru deputaţi nu au votat.

Deputaţii USR şi Forţei Dreptei spuneau, în moţiunea simplă, că sunt „prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă” ministrul Budăi, susţinând că acesta „a clădit” un „scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale” şi „a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare”.

Semnatarii au menţionat că mandatul lui Marius – Constantin Budăi în fruntea ministerului a început cu „două ratări majore” – termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor, iar „eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR”.

În moţiune se susţine că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale „vădit neconstituţional”, „care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor”.

Iniţiatorii moţiunii mai spuneau că Marius Budăi nu a majorat pensiile „nespecialilor” şi „a susţinut şi a încurajat minciuna” conform căreia 9,4% PIB, stabilit în PNRR, nu i-ar permite creşterea lor. Ei au adăugat şi că recalcularea pensiilor nu s-a făcut, iar inechităţile s-au accentuat. În schimb, pentru majorarea salariilor la stat s-au găsit bani şi explicaţii, au mai arătat semnatarii moţiunii.

Iniţiatorii moţiunii se refereau şi la pensiile administrate privat, susţinând că „se vede cu ochiul liber că PSD şi Marius Budăi au ciudă pe sistemul de pensii private – Pilonul II, transmiţând informaţii eronate cum că deficitul la bugetul de pensii s-ar datora banilor care se transferă la Pilonul II”.

În moţiune este criticat şi programul acordării de vouchere pensionarilor şi persoanelor defavorizate, susţinându-se şi că nu a fost respectat calendarul de creştere a alocaţiilor pentru copii, iar PSD nu a prezentat nicio formulă predictibilă de creştere a salariului minim care să permită angajatorilor să îşi calculeze din timp anvelopa financiară necesară.

„Aceasta este un simulacru de moţiune, scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf şi pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră. Aţi scris o moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni. Staţi liniştiţi, românii ştiu în cine să aibă încredere”, a spus Marius – Constantin Budăi în timpul discuțiilor, potrivit antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.