Infofinanciar > Info > A început „vânătoarea prețurilor” în supermarketuri. Cât costă alimentele de bază
Info

A început „vânătoarea prețurilor” în supermarketuri. Cât costă alimentele de bază

legume sursă foto: news.ro
sursă foto: news.ro

Prețurile la alimente au crescut semnificativ în acest an. Oamenii nu își mai permit să achiziționeze alimentele de bază, care sunt necesare unui trai decent și unei diete echilibrate.

Statul a intervenit în acest proces și a introdus o reducere a prețului alimentelor principale, consumate cel mai des de români. Totuși, aceste produse, precum legumele sau carnea sunt în continuare scumpe, având în vedere salariile cu care trebuie să trăiască românii în fiecare lună.

Astfel, există magazine care vin cu diferite oferte, în scopul de a atrage clienții și de a le oferi acestora alimente la un preț mai mic.

Vânătoarea reducerilor

Ne apropiem de sezonul de toamnă, iar gospodinele își fac de pe acum stocurile pentru a avea cele necesare, în momentul preparării mâncărurilor specifice ale sezonului. Având în vedere prețurile mari ale alimentelor de bază, oamenii sunt constant în căutare de reduceri sau prețuri mai mici, pentru a putea achiziționa cele necesare și a nu se trezi că fac o gaură în bugetul lunar. Astfel, persoanele care se pregătesc de toamnă sunt în căutarea celor mai bune promoții sau reduceri, în special când vine vorba de legumele proaspete, necesare în perioada de toamnă, precum vinetele sau ardeii.

Încă din luna august, gospodinele se pregătesc pentru goana după chilipiruri în piețe și supermarketuri. Gospodinele se înghesuie să-și refacă stocurile de vinete și ardei capia pentru rețetele de toamnă, deoarece se apropie cu pași repezi perioada mai rece. Prețurile de pe rafturile magazinelor sunt diferite și vin cu mai multe oferte. Cele mai mari supermarketuri din țară, dar și cele mai frecventate de români, precum Lidl, Mega Image și Kaufland vin cu diferite promoții care le aduc bucurie românilor. Gospodinele se pregătesc să gătească mese cu tematică de toamnă. Zacusca este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite mâncăruri. Cele mai populare legume în această perioadă pentru prepararea deliciosului fel de mâncare sunt vinetele sau ardeii capia.

Cu toate acestea, oamenii care nu au apucat să compare prețurile din magazine se întreabă cât costă un kilogram de vinete sau de ardei capia la marile magazine din țară. În funcție de magazinul sau piața de unde sunt cumpărate, alimentele au prețuri diferite. Ordonanța de Urgență Guvernului care prevede măsuri provizorii pentru stoparea creșterilor mari de prețuri la alimente a intrat în vigoare la 1 august 2023. Sunt reglementate 14 grupe alimentare fundamentale, iar fructele și legumele au înregistrat cele mai mari scăderi de preț. De exemplu, ardeii capia au avut o reducere de 25,6%. Dar, prețurile au fluctuații constante, așa că românii sunt curioși care este prețul actual al acestor legume de toamnă.

Costul unui kilogram de vinete sau de ardei gras 

Prețurile variază în funcție de magazin și de tipul de produs. Astfel, conform prețurilor afișate la rafturi, un kilogram de vinete românești costă 5,99 lei la Mega Image, iar pentru un kilogram de vinete albe, românii trebuie să plătească 10,99 lei. De asemenea, un kilogram de ardei capia românești costă în același magazin 10,63 lei. La Lidl, un kilogram de vinete costă 3,69 lei, prețul fiind micșorat cu aproape 35%. În același magazin, un kilogram de ardei capia costă 9,99 lei, conform Cancan .