Infofinanciar > Info > Care este valoarea indicelui ROBOR la finalul săptămânii. Cresc ratele românilor
Info

Care este valoarea indicelui ROBOR la finalul săptămânii. Cresc ratele românilor

dobanda sursa foto afaceri.news
Sursa foto: arhiva companiei

Conform anunțului făcut de reprezentanții Băncii Naționale a României, valoarea indicele ROBOR va ajunge la un nou nivel. Se arată o majorare la finele săptămânii. Indicele ROBOR la 3 luni s-a oprit la 6,40%.

Calculele dobânzilor pentru cea mai mare parte a creditelor făcute în lei se realizează în funcție de indicele ROBOR  la trei luni, au anunțat oficialii din Banca Națională a României.

Românii vor plăti rate mai mari

Valoarea indicelui ROBOR la 6 luni s-a majorat la 6,50%, de la valoarea de 6,49%. Romanian Interbank Offer Rate (ROBOR) reprezintă rata media a dobânzii la care instituțiile bancare din țara noastră se împrumută una pe alta, în lei. Evoluția acestui indice depinde, în cea mai mare măsură, de nivelul de lichiditate care există pe piață. Valoare indicelui de referință pentru creditele care sunt oferite consumatorilor (IRCC) s-a micșorat. De la valoarea de 5,98% acesta a ajuns la 5,94%.

Modul în care este calculată valoarea indicelui IRCC este în funcție de dobânda medie percepută la împrumuturile dintre bănci. De asemenea, acesta se aplică cu un trimestru întârziere în față de perioada considerată perioadă de referință. Reprezentanții BNR stabilesc acest indice în fiecare zi. Modul în care realizează acest lucru este ca medie aritmetică a cotațiilor pe care le utilizează un număr de zece bănci. Acestea sunt alese de către reprezentanții Băncii Naționale.

Decizia Băncii Centrale Europene

Un lucru care trebuie reamintit este confirmarea pe care au transmis-o oficialii Băncii Centrale Europene cu privire la majorarea dobânzii. Aceasta va crește, din nou, cu 0,25%.  Această creștere a dobânzii se va aplica, cu toate că rata inflației din zona euro a coborât. Totuși, aceasta se situează încă peste ținta de 2% a autorităților.

Pentru a contracara acest lucru, oficialii au majorat dobânda de referință la 4%. Este o valoare record în istoria monedei unice. Această decizie a fost luată de reprezentanții Băncii centrale Europene. Efectele vor fi resimțite și de românii care dețin credite în euro, ale căror dobânzi sunt variabile și raportate la Euribor.

În cazul în care valoarea Euribor se va majora din nou, românii vor ajunge să scoată cu câteva sute de lei mai mult din buzunare pentru plata ratelor. Este cel mai accelerat ritm al înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene, informează dailybusiness.ro 

Inflația în Turcia

În Turcia, rata dobânzii a fost majorată la 30%. Această valoare este mai mare decât cea pe care o estimau analiștii. În urma adoptării acestei măsuri drastice se poate observa faptul că oficialii iau măsuri agresive în vederea micșorării inflației. Valoarea inflației în această țară a ajuns la aproximativ 59%, informează financialintelligence.ro