Infofinanciar > Info > Valoarea ajutoarelor de minimis crește! Se dau 37.000 de euro
Info

Valoarea ajutoarelor de minimis crește! Se dau 37.000 de euro

bani diaspora (sursă foto: Știri Diaspora)
sursa foto: arhiva companiei

Regulamentul privind ajutoarele de minimis exceptează de la controlul ajutoarelor de stat ajutoarele cu valoare mică, deoarece se consideră că nu afectează concurența și schimburile comerciale din piața unică. Comisia Europeană (CE) propune modificarea regulamentului actual pentru sectorul agricol. Plafonul maxim pentru ajutoarele de minimis va crește de la 25.000 euro la 37.000 euro. Părțile interesate pot răspunde la consultarea publică până pe 21 iunie.

Comisia Europeană a lansat un proiect de act normativ în consultare publică. Toate părțile interesate sunt invitate să trimită observații privind modificările propuse. CE propune majorarea plafonului pentru ajutoarele cu valoare mică în agricultură. Părțile interesate pot răspunde la consultare până pe 21 iulie 2024, conform digi24.ro.

Ultima revizuire a regulamentului a avut loc în 2019. În prezent, statele membre pot acorda ajutoare de până la 20.000 euro per beneficiar în trei exerciții financiare, fără notificarea prealabilă a Comisiei. Dacă există un registru central național, plafonul este de 25.000 euro. Regulamentul actual va expira la 31 decembrie 2027 și va fi revizuit înainte de această dată.

Modificările propuse includ mărirea plafonului la 37.000 euro pe trei ani calendaristici. De asemenea, se propune introducerea unui registru central obligatoriu pentru ajutoarele de minimis, pentru a spori transparența și a reduce sarcina administrativă pentru agricultori. Astfel, statele membre vor putea oferi sprijin mai rapid și eficient agricultorilor, potrivit RTV.