Infofinanciar > Esential > Valer Blidar, omul ce susține transportul în comun din România
Esential

Valer Blidar, omul ce susține transportul în comun din România

Valer Blidar, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Valer Blidar este omul de afaceri român, ce a fost inclus în Top 300 Cei mai Bogați Români, top realizat de revista Capital la sfârșitul fiecărui an.

Astra Vagoane Călători a fost preluată în anul 2000 de către omul de afaceri Valer Blidar. Atunci, compania a fost scoasă la privatizare în guvernarea lui Isărescu. Astra Vagoane Călători are o istorie de peste 100 de ani pentru economia și industria românească. În perioada interbelică, compania, acum deținută de Valer Blidar, era cel mai important producător de locomotive și vagoane la nivel regional.

Compania din Arad are ca domeniu de activitate construirea de vagoane de cale ferată și tramvai pentru călătorii din România. Aceasta este furnizorul principal de vagoane al CFR Călători. Astra Vagoane Călători este punctul central din cadrul unui grup de firme din care mai fac parte și Astra Vest, Sirv Titu, Marmura București și Tristar București. 

Astra Vagoane Călători, stâlpul transportului în comun din România

Valer Blidar a transmis pentru revista Capital că cea mai importantă investiție din ultima perioadă a fost achiziția unei firme specializate în electronică industrială. Referitor la posibilele greșeli din activitate, președintele Astra Vagoane Călători a declarat faptul că au existat mici erori cu privire la abordarea încrederii unor persoane care nu au reușit să convingă.

În anul 2013, compania de la Arad a câștigat, în urma unei licitații, un contract în valoare de 100 de milioane de euro. Aceasta s-a angajat să livreze într-o perioadă de doi ani și jumătate aproximativ 100 de vagoane de călători în Brazilia. Contractul a fost semnat alături de Vale. Aceasta este una dintre cele mai mari companii din lume, ce are activități în siderurgie, energie și producție de oțel, minerit și logistică. Anul 2023 a fost anul energiei în ceea ce privește compania Astra Vagoane Călători, potrivit investițiilor realizate. 

„Am investit în domeniul energiei prin care am asigurat o bună parte din energia consumată în fabrica din Arad”, a transmis Valer Blidar pentru revista Capital.

Creșterea cifrei de afaceri și contracte de milioane

Omul de afaceri a transmis faptul că anul acesta se așeaptă la o creștere cu minim 50% a veniturilor față de cifra înregistrată în anul 2022. Cifra de afaceri înregistrată în anul precendent a fost de 824 de milioane de lei. Această valoare a fost mai mare cu 33% față de cea produsă în anul 2021. De asemenea, profitul anului trecut al Astra Vagoane Călători a ajuns la nivelul de 2,8 milioane de lei. Numărul angajaților, în 2022, din cadrul companiei deținute de Valer Blidar se ridică la 1,988.

În cursul lui 2023, la compania din Arad, au fost fabricate 40 de tramvaie pentru București, dar și pentru Arad. În 2022, Astra Vagoane Călători a câștigat un contract de 100 de tramvaie cu Primăria Bucureștiului. Compania lui Valer Blidar a livrat deja 17 dintre acestea anul trecut. În anul curent, 2023,  Astra Vagoane Călători a ajuns să livreze 50 de vagoane în București. Astfel, a fost onorată jumătate din comanda către Primăria Capitalei.

De asemenea, compania Astra Vagoane Călători a fost desemnată câștigătoare și în cadrul licitației organizate de Primăria Arad pentru achiziția de 25 de tramvaie. Acestea sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2021-2027 și cel al Planului Național de Redresare și Reziliență, PNRR. Contractul acesta se ridică la valoarea de 200 de milioane de lei. 

Acestea nu sunt singurule contracte ale Astra Vagoane Călători. Compania lui Valer Blidar a câștigat licitația de tramvaie de la Brăila. În cadrul contractului de 60 de milioane de lei, Astra Vagoane Călători s-a angajat să producă 6 tramvaie noi.