Infofinanciar > Info > Vacanțe mai scumpe pe litoral. Tarife majorate cu aproape 20% în 2024
Info

Vacanțe mai scumpe pe litoral. Tarife majorate cu aproape 20% în 2024

Hotelierii se pregătesc de sosirea turiștilor în mini-vacanță
sursa foto: arhiva companiei

Românii sunt deja cu gândul la vacanță. Totuși, suntem departe de sezonul concediilor de vară. Dar multe persoane își doresc să rezerve vacanțele din timp pentru a se putea bucura de oferte. Astfel, în acest an, românii vor avea parte de o surpriză neplăcută. Vacanțele pe litoral se scumpesc începând cu 2024.

Potrivit experților, românii vor fi nevoiți să cheltuie mai mulți bani pe vacanțe în 2024. Prețurile pe litoral vor crește și cu 20% au anunțat hotelierii.

Vacanțe mai scumpe pe litoral

Costurile vacanțelor pe litoral vor crește exponențial în 2024. Specialiștii în turism au explicat că aceste creșteri sunt inevitabile. Iar aceste majorări vor fi resimțite mai ales în cazul hotelurilor mai accesibile. Deoarece cele de 4 sau 5 stele avea deja tarife destul de mari. Această majorare de tarife are la nivel de cauză nevoia hotelierilor de a-și acoperi costurile

„Urmează scumpiri, undeva la 10-15%, dar nu peste tot, sunt și hotelieri care au preferat să mențină tarifele sau le-au scumpit puțin, în general hotelurile de patru și cinci stele, ele având deja un tarif destul de ridicat, dar hotelurile mai ieftine au mărit și cu un 10-15%, uneori chiar 20% tarifele ca să-și poată acoperi salariile” a spus  Traian Bădulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Val de creșteri de preț

Expertul în turism a evidențiat că toate piețele sunt afectate de un val de scumpiri. Astfel, hotelurile și pensiunile de pe litoral trebuie să suporte noi costuri. Din punct de vedere al forței de muncă. Dar și pentru a achita utilitățile, mâncarea sau taxele și impozitele la stat. Având în vedere majorările, pentru o afacere profitabilă, tarifele de cazare trebuie să crească.

„Vedem cu toții că toate s-au scumpit. Bine, în cazul turismului vorbim totuși de tarife mai mari, o noapte de cazare costă minim 100 de lei, pe când la supermarket un coș de cumpărături poate să ajungă uneori doar 100-200 de lei” a explicat consultantul în turism.

Rezervarea concediilor pe litoral

Specialistul le recomandă românilor să fie extrem de atenți la rezervările pe care le fac pentru vacanțe. Aceștia riscă să cadă în plasa unor fraude. Astfel, este mai bine ca românii să apeleze la agențiile de turism. Deoarece cazarea într-o unitate care funcționează la negru poate fi periculoasă.

„Și eu m-am mirat, dar am constat că mai există și turism la cheie, deși mulți au migrat pe internet. Îi recomand turistului să verifice dacă structura de cazare este clasificată, dacă este autorizată, indiferent că are stele, că e apartament în regim hotelier, că e pensiune clasificată cu margarete… O agenție de turism oferă siguranța unei structuri clasificate, o agenție de turism nu are voie să lucreze la negru” a spus Traian Bădulescu.

Expertul a precizat că a scăzut numărul structurilor de cazare care funcționează la negru. Iar acest lucru este datorat voucherelor de vacanță. Care pot fi folosite doar în anumite hoteluri sau pensiuni, conform Daily Business .