Infofinanciar > Info > Urmează o nouă creștere a prețului la gaze! Cum se vor schimba lucrurile de azi, 1 aprilie
Info

Urmează o nouă creștere a prețului la gaze! Cum se vor schimba lucrurile de azi, 1 aprilie

Bani pentru facturile la energie Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Din păcate, din cauza majorării făcute de ANRE asupra diferitelor tarife, facturile românilor vor crește încă o dată începând de azi, 1 aprilie.

În plus, pentru că ANRE mărește prețurile de distribuție, vom plăti mai mult pentru gazele naturale, chiar dacă statul va acoperi costul energiei majorate.

Noua ajustare

„ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică.

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

ANRE: De la 1 aprilie, cresc tarifele gazelor

Purtătorul de cuvânt al ANRE a menționat data de 1 aprilie 2023 atunci când a fost întrebat când ar trebui să se aplice aceste creșteri ale prețurilor la gaze.

„Ordonanța 27, care plafonează prețurile la energia electrică și gazele naturale și a fost aprobată în martie anul trecut, conține o prevedere conform căreia, pentru o perioadă de un an începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, aceste tarife au fost înghețate și, în această perioadă, nu s-au modificat. Aceeași ordonanță de urgență obligă autoritatea să facă o ajustare a acestor tarife începând cu data de 1 aprilie 2023, deci intră în vigoare practic începând de mâine”, a explicat şeful ANRE.

Cu toate acestea, un studiu al Asociației pentru Energie Inteligentă arată că ne vor crește costurile pentru facturile de la gaze. Prețul acestora va crește cuun procent de 4-5% pentru clienții casnici. Pe de altă parte, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, peste 150.000 de consumatori ar urma să aibă costuri mai ieftine la energia electrică obișnuită, ca urmare a reducerii consumului de energie electrică din anul anterior.

De asemenea, numărul românilor care plătesc mai puțin pentru energia electrică ar putea crește la 200.000. „Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000. Aceasta reprezintă o dovadă că acești clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Procedeele prin care românii își pot recupera banii

Potrivit legislației stabilite anul trecut privind limitele de preț pentru clienții finali, aceeași clienți care au avut un consum mediu real mai mic în 2022 decât în 2021, se încadrează într-o categorie de consum conform căreia sunt eligibili pentru fixarea prețurilor și vor avea prețurile recapitalizate în februarie 2023.

Acești clienți vizați vor avea facturi de regularizare pentru consumul care a fost facturat înainte, în mod evident, cu un sold negativ. Actul de plafonare a stabilit limite maxime de preț pentru tranțele de consum, dar numai pentru consumul din anul anterior. În esență, furnizorul furnizează facturi noi la un preț mai mic, plafonat, în locul tuturor celor care au fost emise anul trecut la prețul nefixat. Rezultatul final este un decalaj sau o discrepanță a sumei, diferență pe care consumatorul trebuie să o primească.

Cu excepția cazului în care consumatorul solicită în special să primească banii în contul său, pentru care trebuie să facă o cerere către furnizor, suma va fi scăzută din factura care urmează, ptorivit antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.