Infofinanciar > Lumea la zi > Unul dintre cei mai bogați oameni din lume a început să facă economii. Urmează o criză financiară?
Lumea la zi

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume a început să facă economii. Urmează o criză financiară?

Warren Buffett
sursa foto: arhiva companiei

Warren Buffet a acumulat o sumă impresionantă de bani, aproape 200 de miliarde de dolari în numerar. Economiștii avertizează că acest lucru ar putea semnala o nouă criză financiară, relatează Business Insider.

„Buffet a trecut deja în revistă companiile listate în SUA. Nu au mai rămas prea multe de cumpărat care să-i trezească apetitul. Decizia sa ar trebui să-i pună în gardă pe investitori” a declarat Steven Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.

Buffett a redus deținerea Berkshire Hathaway la Apple în ultimul trimestru. Acest lucru a dus la o creștere de 21 de miliarde de dolari a rezervei sale de lichidități. Această rezervă a atins un record de 189 de miliarde de dolari. Se preconizează că rezerva va depăși 200 de miliarde de dolari până în iunie.

Lumea se teme de o nouă criză financiară

Celebrul investitor și CEO al Berkshire a căutat de mult timp să facă o investiție majoră. Dar, nimic din piață nu l-a convins până acum.

Hanke, fost consilier economic al lui Ronald Reagan, a fost președintele Toronto Trust Argentina, care a fost cel mai performant fond mutual din lume în 1995.

El a observat că, dacă Buffett dorește să achiziționeze 5% din acțiunile unei companii publice și să investească cel puțin 10 miliarde de dolari, opțiunile sale sunt limitate la doar câteva companii cu o valoare de piață de peste 200 de miliarde de dolari în care nu are deja investiții.

Warren Buffet a oprit investițiile

„Pare un pariu riscant. Buffett pare să vadă la orizont nori de furtună economică şi geopolitică” a mai spus Hanke.

Hanke a subliniat că Buffett caută să investească în companii care au o evaluare atractivă.

În timpul adunării acționarilor din această lună, Buffett a evidențiat importanța deținerii de numerar în perioade în care acțiunile sunt scumpe, creșterea globală este slabă și conflictele internaționale sunt intense.

Lichiditățile Berkshire au adus randamente mai mari decât în trecut, datorită creșterii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală din 2022, care a contribuit la reducerea inflației.

Anul trecut, compania lui Buffett a generat 15,6 miliarde de dolari din dobânzi, dividende și alte venituri din investiții, mai mult decât dublul celor 7,5 miliarde de dolari obținute în 2021, potrivit Businessmagazine.

Warren Edward Buffett este un om de afaceri, investitor și filantrop american. Este cofondator, președinte și director general al Berkshire Hathaway. Ca urmare a succesului său în domeniul investițiilor, Buffett este unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume. În aprilie 2024, el avea o avere netă de 139 miliarde de dolari, ceea ce îl face a noua cea mai bogată persoană din lume.