Infofinanciar > Info > Unirea mică! Rețelele de gaze naturale și energie electrică din Moldova și România se vor interconecta
Info

Unirea mică! Rețelele de gaze naturale și energie electrică din Moldova și România se vor interconecta

gaze-naturale, sursa foto cancan
Foto: facebook.com

Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea unui memorandum între Chișinău și București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre cele două țări.

Acordul urmează să fie semnat de miniștrii Energiei, luni, la Chișinău. Memorandumul creează cadrul necesar cooperării bilaterale în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

Rețelele de gaz și curent

În sectorul gazelor naturale, memorandumul care urmează să fie semnat prevede creșterea capacității de transport al gazelor naturale.

Se va exmina și posibilitatea extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția conductei Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.

Suplimentar, urmează a fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de stocare a gazelor naturale.

Cu impact direct

Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei: ”Linia electrică aeriană de 400 kilovolți Suceava-Bălți, construcția unei noi linii de interconexiune de 400 kilovoți între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României și crearea condițiilor privind desemnarea OPCOM SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene.

Odată cu semnarea prezentului memorandum de înțelegere se va crea cadrul normativ necesar realizării proiectelor comune de infrastructură dintre Republica Moldova și România, care vor avea impact direct asupra securității energetice”.