Info

Una caldă, două reci! Anul 2023 pentru companiile românești va fi marcat de frică și anxietate, nu și de criză

Calcule, Sursă foto: Kontto
Sursă foto: Kontto

Consultant cu experiență de peste 30 de ani, Speranța Munteanu, a anunțat că, pentru companiile românești, anul 2023 va fi mai degrabă marcat de frică și anxietate, decât de criză. Experta a precizat că Fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor juca un rol important în sprijinirea firmelor autohtone în acest an.

De asemenea, aceasta a mai spus că speră ca firmele cu capital românesc să-și revină ușor și să iasă în profit din acest an.

„2023 va fi un an de frică pentru companile româneşti, mai mult decât de criză. Eu sper că da, că vom fi pe plus în acest an. Depinde foarte tare de bani din PNRR și decapacitatea lor de multiplicarea în economie. Eu nu cred cã anul acesta va fi o criză. Ne afectează anxietatea”, a spus Munteanu într-o intervenție la ZF Live.

Ce probleme vor întâmpina companiile românești

Consultantul a anunțat că, în opinia sa, cele mai mari două probleme pentru companiile românești în 2023 sunt legate de asigurarea linilor de finanțare.

„Prima problemă a companiilor româneşti este asigurarea liniilor de finanțare. A doua problemă pe care o vor avea este ce li se întâmplă pe lanț. Vor fi companii care vor fi trase de furnizori. Vor exista nişte efecte de cascadă care vor crea probleme pe lanț.

Speranța Munteanu a mai susținut că firmele cu capital autohton se vor mai confrunta în 2023 cu problema forței de muncă.

„Mulți oameni de foarte bună calitate au plecat în străinătate și din această perspectivă este greu să creşti.”, a mai spus aceasta.

Ce se întâmplă cu firmele care vor să se reorganizeze

Consultantul financiar a mai avertizat companiile care au de gând să se reorganizeze și care au beneficiat de sprijin din partea Guvernului în ultimii ani că restructurarea creditelor garantate de stat este inflexibilă.

„În criză ar putea să fie o parte dintre cele care au beneficiat de finanțări de sprijin în perioada anterioară. Acele finanțări au fost foarte atractive, economia a mers minunat cu ele, dar sunt foarte inflexibile ca tipologie de finanțare. În momentul când o astfel de finantare se debalansează, devin dificil de restructurat.”, a precizat Speranța Munteanu.

„Cazurile de restructurare de acum, față de cele anterioare, sunt total diferite, în sensul în care vin din industrii diferite. Dacă în anii anteriori dificultatea era să negociez cu banca, acum dificultatea este să negociez cu furnizorii. Mulți oameni vin după un număr mare de ani de succes și mulți dintre ei nu sunt capabili să facă față unei astfel de situații”, a mai adăugat aceasta.

Importanța banilor din PNRR

Consultantul financiar, Speranța Munteanu, a mai susținut, în interviul acordat celor de la Ziarul Financiar, că firmele românești vor beneficia și vor depinde din plin de banii obținuți prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Sunt nişte bani care trebuie să intre (n.r. – PNRR) și trebuie să ne concentrăm să luăm bani aceia, în condițile actuale de finanțare. Față de 2009, acum suntem cu nişte actori -fumizori, finanțatori, clienti – care au complet altă aşteptare și altă educație, a susținut  Munteanu.