Infofinanciar > Info > Un șofer a schimbat legea rutieră! Pentru ce poți risca o condamnare între 3 și 6 luni de închisoare
Info

Un șofer a schimbat legea rutieră! Pentru ce poți risca o condamnare între 3 și 6 luni de închisoare

Amenzi,
Sursă foto: Știri de Cluj

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că șoferii români care dețin un act de conducere provizoriu din Marea Britanie și sunt prinși de polițiști vor fi acuzați de conducere fără permis valabil. Pentru săvârșirea acestei fapte, codul rutier spune că cei în cauză riscă o condamnare între 6 luni și 3 ani de pușcărie.

Decizia pronunțată de ÎCCJ vine după ce un electrician din Avrig a fost prins de polițiști pe data de 06.10.2015 în timp ce conducea pe raza localității Scoreiu, județul Sibiu, cu un permis provizoriu eliberat de autoritățile din Marea Britanie, mai exact din Londra în 2012.

S-a „înfundat” și mai mult

Însă, pentru a scăpa de polițiști, șoferul a prezentat un permis de conducere din Portugalia, care, ulterior, a fost stabilit de autorități ca fiind fals. Astfel, electricianul din Avrig și-a adăugat o nouă infracțiune la dosar, cea de uz de fals.

Pentru faptele comise, acesta a fost condamnat pe 9 februarie 2022, în primă instanță, la 1 an de închisoare cu suspendare (la 11 luni pentru conducere a unui autovehicul fără permis și la 3 luni de închisoare pentru uz de fals).

Conform adresei I.G.P.R. – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, permisul de conducere provizoriu emis de autoritățile din Marea Britanie nu este valabil și pentru și în afara teritoriului Regatului Unit, scriu cei de la Realitatea.

Motivarea instanței

„În esență, (șoferul) declară că permisul de conducere cu seria L (…) l-a obținut pe vremea când trăia în Portugalia, în anul 2005, angajatorul său ocupându-se de toate formalitățile necesare obținerii lui, deoarece acesta avea nevoie de șoferi la firma sa. Astfel, (șoferul) susține că timp de circa o lună de zile a efectuat mai multe ore de condus, însă doar pe aria fermei unde lucra și doar sub supravegherea patronului său. Ar fi susținut un test de verificarea cunoștințelor teoretice cu ajutorul unui translator român și în prezența unui bărbat îmbrăcat în uniformă, cu privire la care a presupus faptul că este polițist. La circa 7-10 zile patronul său i-ar fi înmânat permisul de conducere. O astfel de apărare nu poate fi luată în considerare, fiind evident, față de modalitatea descrisă, că în urma demersurilor efectuate inculpatul nu putea obține un permis de conducere valabil”, scrie în motivarea deciziei de condamnare a Judecătoriei Avrig, arată cei de la ziare.com.

„Instanţa a urmărit să realizeze o cât mai eficientă prevenţie specială şi generală, în contextul în care infracţiunile de conducere pe drumurile publice de autovehicule de către persoane care nu posedă permis de conducere sunt tot mai frecvente, cu consecinţe grave de cele mai multe ori asupra vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor şi asupra integrităţii bunurilor acestora.(…) Având în vedere circumstanțele personale ale acestuia, posibilitatea efectivă de reintegrare socială, conduita avută anterior faptelor, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă chiar și fără executarea acesteia. Totodată, instanța are în vedere și conduita inculpatului ulterior săvârșirii faptelor.(…) Pe cale de consecință, în temeiul art. 91 CP, instanța urmează să dispună suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an închisoare la care va fi condamnat inculpatul”, mi arată judecătorul în motivarea hotărârii.