Infofinanciar > Info > Peste un milion de bătrâni sunt foarte săraci. Ciolacu, să trăiești tu cu 600 de lei pe lună!
Info

Peste un milion de bătrâni sunt foarte săraci. Ciolacu, să trăiești tu cu 600 de lei pe lună!

indemnizație socială pensionari (sursă foto: capital.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) au declarat recent că pensionarii ale căror venituri nu depășesc valoarea de 1.125 de lei primesc lunar indemnizaţie socială pentru pensionari. În ianuarie 2024, la nivelul întregi țări, erau înregistrați  1.141.775 de seniori în această categorie.

Dintre aceștia, cei mai mulți, adică 1.040.187, erau pensionari din sistemul public. Iar restul dintre ei, adică 101.588 erau seniori ce primeau pensie din fostul sistem de pensii al agricultorilor. De asemenea, din datele CNPP rezultă faptul că, în cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 492 de lei. Valoarea cea mai mare ajunsese astfel la 569 de lei și a fost raportată în județul Maramureș.

De altfel, cei mai mulți astfel de pensionari au fost înregistrați în luna ianuarie a acestui an în Capitală. Este vorba despre un număr de 48.714 de pensionari.

Un milion de bătrâni fac foamea

Pentru cei care s-au pensionat de pe urma activității din agricultură, vechiul sistem de pensie, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei. În acest caz, cea mai mare sumă s-a raportat în ianuarie în județul Ilfov. Aceasta a fost de 488 de lei. Iar la această categorie, cei mai mulți pensionari nu au mai fost raportați ca fiind în București, ci în Iași. În ianuarie, 7.043 de pensionari din Iași au primit indemnizația socială.

Echipa de la CNPP menționează faptul că, conform legii nr. 196/2009, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”. Iar pensia minimă se stabilește ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. De la 1 ianuarie 2024, valoarea pensiei minime a crescut la 1.281 de lei, de la 1.125 de lei, scrie romaniatv.net.

Cresc pensiile

De asemenea, pensiile vor fi majorate din nou. Asta de la data de 1 septembrie 2024, dată de la care se va pune în practică Legea Pensiilor, noua variantă. Este vorba despre finalizarea procesului de recalculare de pe urma căreia veniturile seniorilor ar urma să se modifice în conformitate cu noua formulă de calcul. Conform datelor ministerului Muncii și Solidarității Sociale, acest proces de apropie de finalizare. Iar din toamnă, seniorii vor primi noile lor pensii.

Prin aceste noi măsuri, oficialii au vrut să se ocupe de inechitățile din acest sistem, ca acestea să fie eliminate. Și ca toți pensionarii din România să primească venitul lunar după aceeași formulă de calcul. Căci în țară există, de exemplu, pensionari care au ieșit din piața muncii în aceleași condiții, după același număr de ani, în aceeași meserie, dar au pensii diferite. Căci pensiile acestora se calculaseră în conformitate cu formula și legea de la momentul respectiv.