Infofinanciar > Opinii > Un an de infofinanciar! Oamenii care fac ziua mai bună
Opinii

Un an de infofinanciar! Oamenii care fac ziua mai bună

Sorin Andreiana
Foto: Arhiva personala

Astăzi infofinanciar.ro sărbătorește un an de existență. Chiar dacă rezultatele nu sunt de neglijat, voi scrie o singură frază despre ele la finalul acestui text.  Datele sunt publice pe BRAT și oricine le poate consulta. Ceea ce nu poate fi cercetat din surse publice este echipa infofinanciar. Așa că astăzi o să vă vorbesc despre ei, cei care dau viață acestui site.

O să încep cu Cătălin Dumitrescu, vital pentru această echipă. O să înțelegeți imediat de ce. În primăvara anului trecut echipa editorială cu care lucrez la revista Capital și proiectele speciale ale publicației a venit cu ideea unui nou site în cadrul trustului. Nu intru în detalii, dar în aprilie 2022 am primit ok-ul pentru a demara proiectul. Am pornit cu o idee aparent riscantă. În jurul micii echipe de la ediția print a Capital să formăm tineri care nu au mai lucrat în presă, dar își doresc să facă o carieră în acest domeniu. Am început să căutăm studenți, au trecut zeci pe la discuții cu noi. Ajungem imediat și la ei.

Catalin Dumitrescu, senior editor al revistei Capital

Dar mai zăbovesc puțin la Cătălin, senior editor al revistei Capital. Este sigurul jurnalist dintre cei care au propus acest proiect care a rezistat în acest demers. Ceilalți doi au realizat pe parcursul ultimului an că un site nu este ca o revistă lunară: el trebuie alimentat constant cu știri la zi, spre deosebire de o revistă în care lucrurile sunt cumva atemporale și nu este o dramă dacă un material îl predai în seara asta sau mâine dimineață. Așa că s-au pierdut pe drum din proiectul de asistare a unei echipe infofinanciar formată numai din tineri. Iar Cătălin a devenit, între timp, Domnul Cătălin pentru mai tinerii noștri colegi și un om de care s-au atașat cu siguranță. Este omul care le explică cu calm și blândețe tainele aceste meserii. Și este omul care atunci când eu sunt nervos sau grăbit le povestește la o țigară pe banca din fața redacției unde pot îmbunătăți activitatea lor. Din punctul acesta de vedere, este un sprijin atât pentru tineri, dar și pentru mine.

Și acum ajungem la tineri. Am început în 2 mai 2022 cu trei studenți, doi sunt încă alături de noi. Al treilea ne-a spus după două luni că nu se poate concentra mai mult de 4 ore pe zi și a plecat. Dar cele două, pentru că este vorba de două tinere, au devenit baza acestei mici redacții. Și, la fel de important, sunt aproape ca două surori. O să le iau în ordine alfabetică după numele de familie dintr-un motiv simplu: amândouă poartă numele de Sorina.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Infofinanciar (@infofinanciar.ro)

Regina diplomației și ….

Sorina Benga

Sorina Benga

Sorina Benga a fost cea mai timidă, ca să nu zic rezervată, la prima serie de interviuri pentru noul portal de știri. Discuția de la interviu și testul de scris ne-a creat imaginea unui tânăr care înțelege că succesul se atinge mai degrabă prin muncă, decât prin inspirație. Și nu ne-am înșelat. Vă dau un exemplu. În urmă cu câteva săptămâni ea a venit cu ideea unui team-bealding cu ocazia împlinirii unui an de infofinanciar. Desigur, suna bine, dar le-am pus o problema în ședință: ok, facem, dar site-ul trebuie ținut în viață cu știri. A răspuns foarte decisă: vom scrie de la mare. Și ceilalți au susținut-o. Și s-au ținut de cuvânt. La ora la care scriu aceste rânduri tinerii noștrii colegi stau într-un foișor în stațiunea 2 Mai și scriu pentru site-ul infofinanciar. Tot Sorina este cea care a venit cu ideea ca ziua de naștere a fiecărui coleg să fie marcată de întreaga echipă. Și exemplele pot continua, dar toate arată același lucru: este un tânăr care a înțeles repede proiectul și este foarte implicată în realizarea lui. În ceea ce privește activitatea la infofinanciar și revista Capital (fiecare tânăr coleg are opțiunea să scrie și în revistă dacă vine cu propuneri bune de subiecte în ședințele de redacție), Sorina este pe zi ce trece mai atentă la ceea ce face și rezultatele se văd. Un exemplu de dată recentă: luna trecută s-a implicat în realizarea suplimentului Capital ”Top 100 manageri din România” și organizarea Galei Excelenței în Management. Modul cum și-a gestionat managerii din top (rată foarte mare de răspunsuri la întrebări și prezență în sala în seara Galei) de care s-a ocupat arată că are o evoluție remarcabilă în ultimul an. De altfel, nici nu aveam cum să dea greș. Sorina are diplomația în sânge, dar și o capacitate incredibilă de a gestiona situațiile cu zâmbetul pe buze. Cea mai bună ștampilă i-a pus-o Cătălin: regina diplomației.

…. regina determinării

Sorina Bucur

Sorina Bucur

Ajungem la cealaltă Sorina: Bucur. Spre deosebire de Sorina Benga ea a fost dezinvoltă la primele discuții. S-a integrat extrem de rapid în echipă, neavând nicio inhibiție. De altfel, la numai o lună de la angajare reușea să aducă la una dintre galele Capital două femei foarte puternice din România: una din zona antreprenorială și cealaltă din zona politică. Și asta doar pentru că nu are nicio reținere să sune personalități și să lege un dialog. Astfel, a ajuns foarte rapid să publice în revista Capital și să fie unul dintre coordonatorii portalului infofinanciar.ro. Iar dacă Sorina Benga este un model de diplomației, Sorina Bucur este modelul nostru de determinare și de tânăr care face tot posibilul să rezolve o situație, chiar dacă inițial lucrurile nu arată prea optimist. Iar Sorina, pe lângă dezinvoltura de a lega rapid un dialog cu oamenii, mai are o capacitate necesară unui jurnalist: ea are talentul de a specula și de a face legătură între mai multe informații. Fiind foarte dedicată, echipa s-a construit în ultimul an și după chipul și asemănarea ei: cu oameni generoși cu energia lor pentru a ajuta un coleg. Iar asta ne duce către al treilea tânăr care a ajuns în această echipă.

Prințul eleganței

Adrian Lambru

Adrian Lambru

Adrian Lambru a venit în echipă la jumătatea lunii iulie 2022. Era la vremea respectivă cel mai tânăr coleg al nostru, dar și cel mai derutant prin atitudine. Lua taskurile cu o atitudine de poker face de nu ne era clar dacă este interesat sau implicat, ori doar noul job reprezintă doar satisfacerea unei curiozități. La orice îi spuneam să facă el ne răspundea: „Se rezolvă!”. Pe măsură ce ne-am convins că el chiar face ce promite sau ce i se cere, acest ”Se rezolvă” a devenit marcă înregistrată Adrian Lambru.

Un tănăr foarte atent la ceea ce se întâmplă în jur, absorbind informația precum un burete, Adrian mai are o caracteristică rară la noile generații: jurnalistul lui favorit este Ion Cristoiu. A fost surprinzător să aflăm cu un tânăr de 21 de ani este la curent cu analizele reputatului jurnalist. Poate pare un detaliu nesemnificativ, dar nouă ne arată că Adrian știe ce înseamnă drumul până la o carieră consistentă în presă: atenție, capacitate de analiză, seriozitate și generare de prectibilitate, să știe lumea la ce să se aștepte de la tine. Ca și Sorina Benga, Adrian este un tânăr cu un talent natural în a ocoli prin diplomație conflictele, în aproape un an de prezență în această echipă evitând cu grație tensiunile cu ceilalți printr-o atitudine extrem de elegantă. Tensiuni care într-o echipă editorială sunt inerente. Și uite așa ajungem al patrulea membru al echipei infofinanciar.

Provocarea vieții noastre

Cristian Raducanu

Cristian Raducanu

Cristian Răducanu a venit în echipă la începutul lunii august 2022. Nu este un om conflictual, dar a reușit să creeze destule tensiuni cu noi. Din cauza unor sincope și neantenții, Cristian a reușit în câteva rânduri să ne ridice nivelul de nervozitate la maxim. Acum scriu zâmbind pentru că a reușit cumva să își găsească un loc în echipă. Cu toate sincopele, prin stilul său uman a reușit cumva să îi facă pe membrii echipei să îl accepte și să îl ajute de fiecare dată când a avut momente mai slabe.

Altfel, când este atent, Cristian scrie texte foarte curate din care reiese că este un bun amic al cărților. Iar Cristian mai are o mare calitate: are un suflet cald și nu încearcă să caute scuze absurde atunci când greșește. O replică este definitorie: ”Măcar atâta demnitate să am și eu: să nu caut scuze”. Și atunci tensiunea mai scade și căutăm soluții. Căutăm pentru că sperăm ca și anul viitor să îl găsească tot alături de noi în stațiunea 2 Mai.

Etalonul temeiniciei

Andreea Claudia Jalba

Andreea Claudia Jalba

Spre finalul lunii august a ajuns în echipa noastră Andreea Claudia Jalbă. Ceea ce ne-a atras atenția la testul pentru angajare a fost faptul că a reușit să facă foarte ușor context la o știre oarecare. Așa am realizat că este unul dintre, puținii probabil, tineri care și-au făcut studiile superioare cu temeinicie. Absolventă de Istorie la Iași, Claudia ne-a spus că are în reflex căutarea contextului la orice informație pentru că la facultate nu își putea preda nicio lucrare fără a explica condițiile în care s-a produs un eveniment istoric.

Deși nu a absolvit vreo facultate de profil, Andreea s-a impus repede în mica noastră redacție. Nu a căutat scuze, a stat și ore în plus la muncă pănă a înțeles pe deplin cu e cu SEO, cu hiperlinkurile, cu importanța intertitlurilor și a unui titlul bun. De câteva săptămâni, Andreea a ales să înceapă un drum profesional în domeniul în care a absolvit facultatea: istorie. Cu toate acestea, continuă alături de echipa infofinanciar și sperăm ca spiritul ei combativ să ajute această echipă pentru mult timp de acum înainte.

Determinare suavă

Natalie Preotesescu

Natalie Preotesescu

Și ajungem la jumătatea lunii noiembrie. În echipa noastră a apărut Natalie Preoteșescu, fiind cel mai tânăr membru al echipei la acel moment. După un an de facultate în Olanda, Natalie a realizat că domeniul în care începuse studiile nu era cel în care dorea să se dezvolte. Așa că a ajuns la o discuție cu noi.

Natalie ne-a atras atenția prin modul corect face toate lucrurile, fără soluții superficiale sau eschive. Pentru un copil de numai 19 ani, este o mare performanță în lumea de astăzi. Sensibilă, dar cu o doză mare de determinare sub masca ei ușor suavă, Natalie are multe atu-uri pentru a reuși în această meserie. Dacă va alege acest drum depinde doar de ea, dar cu siguranță are ingredientele necesare pentru a reuși în ceea ce își propune. Unul dintre principalele ei avantaje este acela că are puterea să spună când drumul care i se așează în față nu i se pare potrivit. Iar asta este dovadă de forță interioară.

Un suflu de experiență

Radu Ghitulescu

Radu Ghitulescu

Începutul lunii ianuarie ne-a adus un nou membru al echipei revistei Capital. Mica echipă de la Capital print funcționează pentru tinerii de la infofinanciar ca un suport profesional. Așa că în echipa noastră a ajuns Radu Ghițulescu, un jurnalist cu experiență. Chiar dacă încadrat oficial la revista Capital, Radu le oferă celor tineri sfaturi în ceea ce privește formulări de presă, stiluri de a scrie un text și exemple de documentare făcută ca la carte. Semnătura lui Radu o veți regăsi pe site-ul infofinanciar, mai ales pe materiale legate de legislația din domeniul IT.

Făcut pentru reportaj

Claudiu Popa

Claudiu Popa

La jumătatea lunii ianuarie revista Capital a mai primit un coleg: Claudiu Popa. A ajuns la noi din dorința de a face reportaje, dar și ca un ajutor pentru Topurile și Galele la care redacția Capital ia parte. Claudiu aduce cu sine plus valoare prin experiența pe care o are în presa online, având o carieră de peste un deceniu în acest domeniu. Sociabil și foarte generos cînd vine vorba de a ajuta un coleg, Claudiu a reușit o integrare rapidă în echipă. Iar luna trecută a avut prima lui Gală Capital în care a fost jucător titular.

În dans cu lexicul

Irina Balcu

Irina Balcu

Prima zi de primăvară ne-a un mare câștig: Irina Balcu. Îndrăgostită de literatură, pentru Irina redactarea de știri pare o joacă. Cu un lexic foarte vast, Irinei îi vine ușor să se adapteze la orice nou task. Așa că, într-o zi ne-am trezit cu felicitarea-rugăminte: ”Să o țineți aproape!”. Irina tocmai publicase un minireportaj de la lansarea unui documentar, iar textul ei fusese remarcat. Atitudinea ei ne aduce aminte de începuturile colaborării cu Sorina Benga, Sorina Bucur și Adrian Lambru.

Foarte generoasă în a oferi din energia ei echipei, fără să se plângă, fără să caute scuze. Așa că, împreuna cu Sorina și Adrian realizează, mai nou, o serie de vox-uri pe stradă cu întrebări despre mersul lumii și al cetății adresate oamenilor care acceptă să stea de vorbă cu tinerii noștri colegi. Aceste filmulețe le găsiți ușor pe contul infofinanciar de instagram. Am bătut cale lungă până la acest punct al poveștii noatre așa că o să rezum cât de valoroasă este Irina pentru noi: vom avea grijă să nu o pierdem.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Infofinanciar (@infofinanciar.ro)

Două adieri de primăvară

Bianca Pislaru

Bianca Pislaru

A doua zi a primăverii ne-a adus în echipă pe Bianca Pîslaru, care anul acesta va absolvi facultatea de Jurnalism. Serioasă și dornică să facă această meserie, Biancăi i-a fost puțin dificil până a căpătat dexteritate în scrierea textelor. Încă este devreme pentru a avea o imagine clară, dar atitudinea este cea care îi dă toate șansele pentru a deveni un membru de bază al echipei.

Dana Arambescu

Dana Arambescu

La începutul lunii aprilie, echipa s-a mărit cu un nou membru: Dana Gabriela Arambescu, aflată abia în primul an de studii la facultatea de Jurnalism. Seamănă cu cea care a recomandat-o: Sorina Bucur. Comunică ușor cu cei din jur, este deschisă, determinată și pare că nimic nu poate să îi stea în cale atunci când decide ceva. A trecut abia o lună de când lucrează cu noi, dar am convingerea că peste un an voi scrie despre ea în aceeași notă ca despre cele două Sorine. Cele cu care a început construcția acestei echipe de tineri. Cele care ne-au dat primul semnal că analiza noastră a fost corectă: se găsesc destui tineri serioși, determinați, cu lecturile la zi și, cel mai important, să înțeleagă mesajul: ”Arată întâi ce poți face și apoi cere”. Marea majoritatea a tinerilor din ziua de astăzi, funcționează după o filosofie inversă.

Avem norocul, eu și Cătălin, senior editor al revistei Capital, să lucrăm cu o echipă de tineri croiți, de educația primită în familie și de cea pe care și-au dezvoltat-o siguri, pe principii corecte. Echipa pe care am prezentat-o mai sus este echipa actuală. În ultimul an au trecut mai mulți oameni prin această structură, dar, din motive diverse, nu au reușit să se integreze. Pentru mine este, probabil, cea mai frumoasă echipă cu care am lucrat până acum. O echipă în care se râde mult, în care nu se ține cont de ore lucrate, în care ne mai și enervăm, în care se mai greșește, dar în care avem puterea să înțelegem unde am greșit. Iar acest week end demonstrează că avem și puterea să separăm munca de momentele de distracție. Iar pentru asta, le mulțumesc! Sunt sigur că și Cătălin.

Scriam la începutul acestui text ca voi scrie o singură frază despre rezultatele infofinanciar. Portalul este citit de peste un milion de unici în fiecare lună și realizează peste 3 milioane de afișări. Iar meritul este în mare măsură al acestor tineri pe care vi i-am prezentat mai sus. De aceea am preferat sa marchez un an de infofinanciar prezentându-i pe ei: sunt oamenii care ne fac ziua mai bună.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Infofinanciar (@infofinanciar.ro)

La mulți ani, infofinanciar!

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.