Infofinanciar > Info > Un aliment banal, consumat zilnic, te poate scăpa de stres! Care este acesta și ce spune un studiu
Info

Un aliment banal, consumat zilnic, te poate scăpa de stres! Care este acesta și ce spune un studiu

Stres, Sursă foto: Well Nest
Sursă foto: Well Nest

Mai mulți specialiști și oamenii de știință au constatat că nucile, consumate în fiecare zi, pot duce la îmbunătățirea sănătății creierului şi a bunăstării generale la toate categoriile de vârstă. Astfel, în acest proces, „inamicul” vizat ar fi stresul, care ar putea dispărea în mare măsură.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud a demonstrat că studenții din ciclul de licență care au consumat zilnic 56 de grame de nuci, timp de 16 săptămâni, au raportat, ulterior, îmbunătățiri în privința indicatorilor de sănătate mintală ai acestora.

În timpul cercetării, participanții au fost nevoiți de trei ori să furnizeze probe de sânge şi salivă, să completeze mai multe chestionare privind sănătatea mintală, starea de spirit, bunăstarea generală şi obiceiurile de somn.

Concluziile cercetătorilor

În urma terminării acestui experiment, oamenii de știință au tras câteva concluzii, în ceea ce privește consumul zilnic de nuci, scrie Mediafax.

Astfel, o primă concluzie clară ar fi nucile au avut un efect împotriva consecințelor negative ale stresului academic. De pildă, studenții din cadrul cercetării  au înregistrat o creştere a markerilor metabolici care sunt strâns legaţi de protecţia împotriva stresului.

Mai mult, aceștia au părut să experimenteze un efect protector împotriva unora dintre efectele negative ale stresului de la facultate asupra sănătăţii mintale. Mai exact, consumul acestor alimente a prevenit modificările semnificative ale scorurilor legate de sănătatea mintală, stres şi depresie.

O altă concluzie trasată de cercetători a fost aceea că cele 56 de grame consumate zilnic de studenți au crescut nivelul proteinelor totale şi al albuminei, substanțe care joacă un rol de protecţie împotriva efectelor negative ale stresului.

Astfel, în timp ce stresul academic nu a modificat biomarkerii de stres, cum ar fi cortizolul şi α-amilaza, consumul zilnic de nuci a scăzut nivelurile de α-amilaza.

Ce conțin nucile

Medicii nutriționiști susțin că nucile sunt un aliment favorabil sănătăţii, deoarece furnizează organismului grăsimi nesaturate sănătoase şi sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) omega-3.

De asemenea, acestea sunt bogate în proteine, fibre, steroli din plante, antioxidanți, vitamine și minerale. Potrivit specialiștilor, valorile nutriționale pentru 100 de grame sunt:

– 654 de kilocalorii;

– 13,7 g de carbohidrati;

– 65,2 g de grasimi;

– 15,2 g de proteine;

– 6,7 g de fibre;

– 0,34 mg Tiamina – 28% din Doza Zilnica Recomandata (DZR);

– 0,53 mg Piridoxina – 41% din DZR;

– 2,7 μg vitamina K – 2% din DZR;

– 20,83 mg vitamina E – 139% din DZR;

– 441 mg Potasiu – 9% din DZR;

– 158 mg Magneziu – 39,5% din DZR;

– 98 mg Calciu – 10% din DZR.

Printre beneficiile consumului de nuci se numără: îmbunătățirea sănătății inimii, îmbunătățirea metabolismului, întărirea densității osoase, susținerea funcțiilor neuronale și menținerea sănătății pielii.

Contraindicații

Însă, ca pentru orice alt aliment, există contraindicații în privința consumului în cantități nepotrivite. Astfel, potrivit celor de la Dr. Max:

a) se recomandă evitarea nucilor sau a produselor care le conțin în cazul persoanelor care suferă de alergii;

b) deși sunt potrivite în dietele de slăbire, consumate în cantități prea mari, pot contribui la acumularea de exces ponderal (sunt un aliment hipercaloric);

c) ingerarea nucilor în cantități prea mari poate provoca dereglări digestive; fiind surse importante de fibre insolubile și acizi grași esențiali (care contribuie la mișcările peristaltice ale bolului intesinal), acestea pot determina simptome precum balonarea sau diareea (în special, în cazul persoanelor cu predispoziție).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.