Infofinanciar > Info > Ultimele detalii despre majorarea pensiilor în 2023. Marius-Constantin Budăi susține că măsurile sociale se vor aplică indiferent de rotativa politică
Info

Ultimele detalii despre majorarea pensiilor în 2023. Marius-Constantin Budăi susține că măsurile sociale se vor aplică indiferent de rotativa politică

Marius Budăi, Sursă foto: capital.ro
FOTO:capital.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi Constantin, a vorbit la postul de televiziune România TV despre ultimele modificări ce au fost aduse pensiilor până acum. De asemenea, el a făcut trimitere și la o posibilă majorare a venitului lunar al seniorilor României după ce la guvernare vor fi alte persoane.

„Cred că noi am schimbat viziunea guvernării din noiembrie 2021, printr-un echilibru cât mai corect între mediul de afaceri şi măsurile sociale a fost pentru noi ca o dungă roşie. Măsurile pe care le-am luat în Coaliţie au adus această tentă social-democrată. Am creat peste 100.000 de noi locuri de muncă! Nu ne vom opri”, a precizat Marius Budăi, duminică seara.

Marius- Constantin Budăi, despre recalcularea pensiilor

Marius Budăi a precizat că măsurile sociale vor continua indiferent de schimbările produse de alternanța la guvernare care se va produce în luna mai.

Ministrul Muncii a vorbit și despre recalcularea pensiilor și a spus că „mergem în continuare cu evaluarea și preluare datelor în format electronic până vom avea legea finală, analiza pleacă de la Legea 127. Trebuie văzut în contextul economic actual, în ce perioadă îşi permite România din punct de vedere bugetar să rezolve acest impact”.

Impactul bugetar este de 10 miliarde de lei, însă informațiile nu au fost confirmate de Marius Budăi. Acesta s-a ferit să înainteze o cifră oficială până la decizia finală din Coaliție.

Anterior ministrul Budăi a precizat că inechitățile din sistemul public de pensii nu pot fi eliminate peste noapte.

”Întreaga anvelopă bugetară pe care o punem la dispoziţia seniorilor este de 16,5%. 12,5% majorare, după care vin majorările de venituri din pachetele sociale. Trebuie să vă uitaţi la bugetul de stat pentru că avem pensia minimă şi mai ridicăm acolo un procent. Ajungem la 8,34%. Dacă vreţi să ducem discuția spre 9,4%, trebuie să atașăm şi 9,15% şi o să vedeţi că suntem la 9,4%, potrivit româniatv.net.

Marius- Constantin Budăi: „Inechitățile din sistemul public de pensii nu pot fi eliminate peste noapte”

„Gândirea noastră social-democrată este să facem mai bine pentru cetăţeni. Mă bazez pe fapte si pe experiența din 2022, când a trebuit să fim proactivi şi să luăm acele masuri care sa vină urgent in sprijinul cetăţenilor. Trebuie să luăm în calcul şi cât ne costă compensarea din energie, sprijin pentru încălzirea locuinței 2022-2023. Cheltuielile sunt mult mai mari. În momentul în care discutăm despre pensii, rezolvarea inechităţilor trebuie sa fie pe locul 1” a mai precizat ministrul.

Social-democratul Marius Budăi a mai precizat că rezolvarea inechităților se poate rezolva în doi pași prin emiterea unui act normativ, legea 127, pregătit deja și impactul bugetar.

„Va fi pe locul 1, dar sigur că va veni şi cu un impact bugetar. Vom vedea dacă România îşi permite acel impact bugetar, să rezolve aceste inechităţi, dar asta nu înseamnă ca nu trebuie să pornim de undeva.

Inechităţile le vom rezolva. Se rezolvă în doi paşi: un act normativ, noi îl avem, legea 127. Că poate fi îmbunătăţită, ştim cu toţi că orice este perfectibil. Al doilea pas este impactul bugetar. După o perioadă atât de grea, noi, PSD, când am venit la guvernare, am avut de stins foarte multe incendii. Trebuie să vedem România ca ţară când îşi va rezolva din punct de vedere financiar aceste inechităţi”, a mai declarat Marius Constantin Budăi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.