Infofinanciar > Lumea la zi > Schimbarea la față a UE! Pentru următori cinci ani, schimbările climatice nu mai reprezintă o prioritate
Lumea la zi

Schimbarea la față a UE! Pentru următori cinci ani, schimbările climatice nu mai reprezintă o prioritate

ue schimbari climatice (Sursă foto: Adevărul)
sursă foto: arhiva companiei

Înalții oficiali ai Uniunii Europene au întocmit un proiect ambițios ce cuprinde o listă de priorități a blocului comunitar de state pentru următorii cinci ani de zile. Iar nu puțini au fost analiștii care au observat o posibilă schimbare. Aceștia spun că se pune un foarte mare accent pe ceea ce înseamnă apărare, dar și pe mediul de afaceri. În schimb, puține sunt rândurile în care se menționează ceva despre schimbările climatice.

O analiză mai amplă este prezentată de către publicația POLITICO. Astfel, singura mențiune legată de domeniul „mediu” în acest proiect de perspectivă este o promisiune de a crea un „mediu favorabil afacerilor”. Chiar și așa, acest document, în fapt este ca un tablou de bord. Tablou pe care liderii UE îl alcătuiesc acum pentru viitori cinci ani de zile. Iar scopul unui astfel de proiect este acela de a ghida viitorul executiv european de la Bruxelles.

Schimbările climatice nu mai reprezintă o prioritate

În analiza de la POLITICO se specifică faptul că în acest document se regăsesc foarte multe referiri la domeniul apărării, la ceea ce înseamnă securitate și la fenomenul migrației. De altfel, în privința schimbărilor climatice, de abia dacă se menționează câteva detalii. Natura și biodiversitatea, de exemplu, nu apar deloc menționate în această analiză.

Acest proiect al Uniunii Europene nu poate fi momentan publicat. Căci trebuie întâi de toate ca liderii din cadrul UE să-l aprobe după alegerile pentru Parlamentul European (PE). Ceea ce este clar, este că oficialii Uniunii din prezent ar dori să schimbe perspectiva în ceea ce reprezintă prioritățile blocului comunitar de state pentru următorii ani.

Se observă deja o diferență față de anul 2019. În acel an a fost publicat un astfel de document ce surpinde viziunile UE, intitulată „Agenda Strategică”. Iar atunci, în urmă cu cinci ani, se menționa faptul că probleme climatice reprezintă o „amenințare existentă”. Una dintre primele patru priorități ale UE din 2019 a fost „construirea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, ecologice, echitabile și sociale”.

Schimbarea la față a UE

Se pare, însă, că lumea s-a cam schimbat de atunci. Iar oficialii UE au adoptat foarte multe legi pe tema „Green Deal”. Până când Rusia a invadat Ucraina în 2022, la începutul anului. Mai apoi, costurile energiei au crescut semnificativ. S-a impus un sentiment de anxietate legată de migrație, la fel și de curentul politic de extrema dreaptă. De altfel, concurența acerbă dintre China și SUA a neliniștit foarte tare Europa.

Prima pagină a declarației pe care liderii UE o vor discuta în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles ar urma să cuprindă în întregime noțiuni despre politica externă, apărare, extinderea apartenenței la UE și combaterea migrației neautorizate. Mai apoi, cea de-a doua secțiune, intitulată „o Europă prosperă și competitivă”, ar urma să facă referire la schimbările climatice. Însă acest subiect rămâne o idee secundară, scrie profit.ro.