Infofinanciar > Info > UE nu va mai acorda subvenții pentru centralele pe gaz sau petrol! De ce s-a luat această decizie
Info

UE nu va mai acorda subvenții pentru centralele pe gaz sau petrol! De ce s-a luat această decizie

Sursă foto: Hornbach.ro Centrală termică
sursă foto: arhiva companiei

Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu legat de modul în care vor urma să fie reduse emisiile și consumul de energie al clădirilor la nivelul UE. Pentru că se dorește decarbonizarea parcului imobiliar, nu se vor mai acorda subvenții pentru centralele de gaz sau petrol.

Potrivit acordului, din anul 2040, toate locuințele din Uniunea Europeană (UE) vor urma să fie încălzite cu electricitate. Iar din anul 2030, toate clădirile nou construite vor urma să aibă un nivel zero de emisii. Aceste măsuri se vor lua pentru a îmbunătății calitatea vieții oamenilor și pentru a reduce costurile la facturile la energie.

Reducerea emisiilor

Statele membre din UE trebuie să adopte până în anul 2030 propriul plan național care va include reducerea consumului mediu de energie al clădirilor rezidențiale cu 16%. De asemenea, acest consum va urma să fie redus cu 20-22% până în 2035. Prin intermediul acestor măsuri se va garanta că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie se va realiza prin renovarea clădirilor. Această renovare trebui făcută la clădirile care înregistrează cele mai slabe performanțe.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul referitor la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Dispozițiile consolidate ale Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor veni în sprijinul eforturilor UE de decarbonizare a parcului imobiliar în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al Pactului verde european se va traduce prin îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă. Și prin reducerea facturilor la energie. Acordul va accentua, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU. Și va oferi argumente economice solide pentru un sector al clădirilor mai curat în UE”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Măsuri de îmbunătățire

Directiva revizuită este legată de performanța energetică a clădirilor și conține mai multe măsuri care vor ajuta la îmbunătățirea planificării strategice a renovărilor. De asemenea, printre aceste măsuri se numără și instrumentele de asigurare pentru renovările clădirilor. Statele membre vor institui planuri naționale de renovare a clădirilor pentru a stabili strategia națională de decarbonizare a parcului imobiliar.

De asemenea, vor institui și modalitățile de eliminare a barierelor rămase, cum ar fi cele legate de finanțare, formare și atragerea unui număr mai mare de lucrători calificați și scheme naționale de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a îndruma proprietarii de clădiri cu privire la etapele renovărilor având ca finalitate crearea unor clădiri cu emisii zero. Statele membre UE mai trebuie să înființeze ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, IMM-uri și toți actorii din lanțul valoric al renovării.

Acest acord mai prevede și eliminarea treptată a cazanelor pe bază de combustibili fosili. De la 1 ianuarie 2025, nu se vor mai acorda subvenții pentru instalarea acestor cazane. Statele membre vor trebui să ia măsuri și pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. Această eliminare a cazanelor se va face până în anul 2040, potrivit Antena 3 CNN