Infofinanciar > Lumea la zi > Mai este mult până la final. Ucraina se pregătește de un război de lungă durată
Lumea la zi

Mai este mult până la final. Ucraina se pregătește de un război de lungă durată

razboi ucraina economist.com
Sursa foto Arhiva companiei

Forțele din Ucraina care se confruntă cu lipsa de muniții și de personal se consolidează pentru a rezista atacului rusesc. Acestea reflectă strategia invadatorilor. De asemenea, arată faptul că Kievul se așteaptă la un război de durată.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că trupele Kievului se află într-un „proces continuu” de construire a aproximativ 2.000 de kilometri de linii defensive.

Armata din Ucraina se pregătește

Ministerul britanic al Apărării a făcut câteva precizări. Acesta a spus că lucrările includ „dinți de dragon antitanc și șanțuri, tranșee de infanterie, câmpuri minate și poziții defensive fortificate”.

„Stabilirea unor poziții defensive majore este un indiciu al caracterului de uzură al conflictului. Orice încercare de a efectua operațiuni de spargere va fi probabil însoțită de pierderi mari”, a adăugat ministerul.

Așa-numita „Linie Surovikin” a Rusiei pe teritoriul ucrainean a fost construită în 2023. Aceasta a blocat contraofensiva Kievului cu apărarea sa în adâncime pe trei niveluri. Astfel de bariere sunt concepute atât pentru a epuiza forțele inamice. De asemenea, împiedică să mențină terenul chiar dacă reușesc să le străpungă.

Versiunea Ucrainei poate fi mai puțin elaborată și mai puțin adâncă. Aceasta este necesară pentru a compensa lipsa de muniție.

Deja, oficialii ucraineni spun că timpul este factorul cheie care îi împiedică să construiască ceva asemănător cu… linia Surovikin”, a declarat Ivan Klyszcz. Acesta este  cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate (ICDS) din Estonia.

„Lipsa de muniție și scăderea moralului au plasat Ucraina direct în defensivă”, a adăugat el.

Maximizarea costurilor

Contraofensiva ucraineană din a doua jumătate a anului 2023 este planificată cu sprijinul aliaților, inclusiv al SUA. A lăsat Kievul cu câștiguri teritoriale minime și pierderi grele. Pe măsură ce războiul s-a prelungit, avantajul apărătorilor față de atacatori a devenit mai evident decât în multe conflicte anterioare.

Ambele tabere speră acum să îi provoace inamicului lor cele mai mari pierderi posibile pe termen lung.

Liniile lui Zelenski „sunt concepute pentru a maximiza costul victimelor și al deceselor pentru ruși. Aceste tipuri de fortificații au fost eficiente în încetinirea forțelor ofensive”, a declarat Seth Jones. Acesta este vicepreședinte al think-tank-ului american CSIS.

Observatorii ruși contactați de AFP nu au fost impresionați de anunțul lui Zelenski.

Este „o dovadă că Ucraina și-a dat seama că ofensiva sa a eșuat. Succesul lor va depinde de calitatea lor. Și de cât de mult efortul de construcție este împiedicat de corupția încă endemică din Ucraina”, a declarat Alexander Khramchikhin, un expert militar rus.

„Au forța de muncă necesară pentru a le construi și a le apăra?”, a întrebat Vasili Kashin. Acesta face parte din Școala Superioară de Economie din Moscova.

„Armata rusă a străpuns deja fortificațiile ucrainene mai puternice de la Avdiivka”, a adăugat el. Kashin s-a referit la orașul de pe linia frontului din regiunea estică Donețk. Acesta a căzut în mâinile rușilor la mijlocul lunii februarie.

Ani de zile până la final? 

Poate că Kievul se înclină în fața realităților actuale ale conflictului. Totuși, obiectivul său rămâne eliberarea teritoriului său din estul regiunii Donbass și din peninsula Crimeea, pe care Rusia le-a cucerit în 2014.

„Ucrainenii se bazează pe fortificații din primăvara anului 2022. Adevărata diferență (…) este că acum nu se vor concentra doar pe fortificarea vecinătăților imediate ale liniei frontului”, ci își vor consolida și zonele din spate, au declarat analiștii de la firma britanică de informații private Janes.

La fel ca și în cazul apărării rusești, scopul Kievului este de a-i împiedica pe atacatori să își securizeze orice câștig pe termen scurt pe care l-ar putea obține. Liderii ucraineni speră că, pe măsură ce războiul se prelungește, sancțiunile occidentale vor diminua capacitatea Rusiei de a susține efortul. Între timp, la Moscova, se speră că ajutorul militar și financiar occidental acordat Ucrainei se va epuiza. Conjecturile ambelor părți indică pentru moment aceeași strategie: menținerea terenului.

„Raportul de forțe se schimbă, iar Ucraina urmărește să prelungească conflictul cel puțin până în 2025”, a declarat analistul rus Kashin.

În timp ce liniile de front pot părea fixe, luptele se află „mai puțin într-un impas, ci într-o fază de „reîncărcare””, a declarat Institutul francez pentru relații internaționale (IFRI) într-un raport publicat săptămâna trecută.

Ucraina și Rusia „se întrec în a reconstrui potențialul de luptă care le-ar permite să câștige în 2025 sau 2026”, a adăugat acesta. Deocamdată, niciuna dintre părți nu este capabilă să câștige războiul. Nici nu au renunțat la ideea de a învinge în cele din urmă.

„Este posibil ca aceste linii să devină granițe de-facto. Va mai trece un an sau doi până când ambele părți vor fi dispuse să discute”, a declarat Jones de la CSIS – deși posibilitatea unor negocieri rămâne relativ îndepărtată, notează uk.news.yahoo.com.