Infofinanciar > Info > Opinie WSJ: Ucraina plătește prețul pentru tergiversarea SUA în privința ajutorului militar
Info

Opinie WSJ: Ucraina plătește prețul pentru tergiversarea SUA în privința ajutorului militar

sua ucraina (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Întârzierile și condițiile privind ajutorul militar pregătit pentru Ucraina au permis un avans periculos al Rusiei. În timp ce Congresul a făcut în sfârșit ceea ce trebuia, adoptând recentul pachet de ajutoare externe, întârzierea inconștientă a avut consecințe grave.

Lunile de așteptare a ajutorului militar suplimentar au slăbit capacitatea trupelor ucrainene de a apăra o linie de front care se întinde pe o distanță de 600 de mile – și orașele din spatele acestei linii. Blocajul în acordarea ajutorului i-a lăsat pe ucraineni în lipsă de muniție, depășindu-i cu până la 10 la 1 în unele părți ale frontului în momentul în care noul ajutor a fost în sfârșit aprobat.

Ucraina nu se descurcă cu construcțiile

Întârzierea a făcut, de asemenea, ca Ucrainei să-i fie mai greu să construiască fortificații la fel de solide ca cele construite de Rusia. Pentru a face acest lucru, Ucraina ar fi trebuit să mute excavatoare și alte echipamente în zone în care Rusia le-ar fi reperat rapid și le-ar fi vizat pentru distrugere. Lipsa de apărare aeriană a făcut ca Ucraina să fie mai puțin echipată pentru a respinge rachetele rusești lansate de la sol. Apărarea Ucrainei nu se poate compara cu bombele plane lansate din aer, pe care Rusia le are din abundență. Comandanții ucraineni spun că, până la sosirea mult amânată a avioanelor de luptă F-16 în cursul acestui an, nu prea pot face mare lucru pentru a atenua această amenințare.

Cinci atacuri din martie au distrus 20% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei, a declarat săptămâna trecută reporterilor Maksym Timchenko, CEO al DTEK, un furnizor privat de energie. Spre deosebire de atacurile anterioare, care s-au concentrat asupra rețelei electrice, cele mai recente au vizat centralele electrice, a căror reparație durează mai mult timp și costă mult mai mult. Dacă aliații nu expediază în curând echipamentele și proviziile necesare pentru reparații, există puține șanse ca Ucraina să își poată recăpăta capacitatea energetică completă înainte de iarnă. De asemenea, penuria de energie electrică va împiedica economia și va provoca și mai multe greutăți populației civile.

Nou front deschis de Rusia

Rusia a făcut câștiguri constante de-a lungul primăverii în est și a deschis un nou front nordic care amenință Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Deși Harkovul nu este în pericol de a fi invadat imediat, unele orașe din jur au căzut, iar altele sunt sub asalt. Avansul rusesc ar putea aduce Harkovul în raza de acțiune a mai multor sisteme de rachete rusești în decurs de o săptămână, amenințând civilii cu atacuri zilnice care vor scădea moralul.

Ca răspuns la înaintarea rusă, Ucraina a fost nevoită să mute trupele de pe frontul de est pe cel de nord, reducându-și capacitatea de a rezista Rusiei în regiunea Donețk și în alte părți. Într-un interviu recent acordat New York Times din Harkov, generalul Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene, a declarat că „toate forțele noastre sunt fie aici, fie în Chasiv Yar”, un oraș care servește drept bastion strategic în regiunea Donețk. „Am folosit tot ce avem”, a spus el. „Cu fiecare oră această situație se îndreaptă spre o situație critică”.

Consolidarea apărării

În următoarele luni, ajutorul american va ajuta Kievul să-și consolideze apărarea și să stabilizeze războiul, dar este puțin probabil să inverseze pierderile Ucrainei. Din aprilie, Rusia a confiscat aproape 500 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, mai mult decât a câștigat Ucraina în contraofensiva sa lipsită de strălucire din 2023.
Nu toate aceste pierderi pot fi atribuite întârzierii ajutorului american. Cu o populație mai mică de o treime din cea a Rusiei, Ucraina este dezavantajată din punct de vedere al forței de muncă. Rusia are acum aproximativ 510.000 de soldați, pe care Ucraina nu va putea să-i egaleze. Chiar și așa, guvernul lui Volodymyr Zelensky ar putea stimula recrutarea prin extinderea proiectului de recrutare dincolo de modificările modeste făcute în aprilie, ceea ce a fost reticent să facă din motive economice și politice. Capacitatea Ucrainei de a rezista se bazează pe o tehnologie și o pregătire superioară, pe care numai SUA și alți aliați le pot furniza.

Administrația Biden poartă o parte din responsabilitate

Administrația Biden poartă o parte din responsabilitatea pentru recentele răsturnări de situație. Întârzierile în autorizarea livrării de sisteme avansate de armament au limitat capacitatea Ucrainei de a se apăra. Casa Albă a interzis Ucrainei să folosească arme de înaltă precizie împotriva unor ținte din interiorul Rusiei. În timp ce armata ucraineană a putut vedea cum forțele rusești se adună la granița de nord în ultimele săptămâni, nu a putut face prea multe pentru a le opri, scriu cei de la WSJ.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a responsabilității pentru aceste pierderi aparține republicanilor din Congres, care au întârziat ultimul pachet de ajutor în timp ce se luptau între ei. Membrii House Freedom Caucus și-au avertizat colegii ezitanți că un vot în favoarea ajutorului îi va expune la pedepse la urne. Cu toate acestea, când membrii care au votat „da” au plecat acasă, mânia mult temută a alegătorilor lor nu s-a materializat. După cum a spus reprezentantul Brian Fitzpatrick, un republican care reprezintă un district oscilant din suburbiile Philadelphiei, „atunci când explici, oamenii înțeleg”. Republicanii din districte și state mai roșii au făcut comentarii similare.