Infofinanciar > Info > Ucraina ne inundă cu ceapă ieftină. Românii au renunțat să o mai cultive
Info

Ucraina ne inundă cu ceapă ieftină. Românii au renunțat să o mai cultive

ceapa
Sursa foto: Arhiva companiei

Ucraina a devenit principalul furnizor de ceapă al României. Vecinii își vând marfa cu o treime din prețul cu care o scot pe piață fermierii români.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, românii consumă aproximativ un kilogram și jumătate de ceapă pe lună. Din această cantitate numai jumătate este „de-a noastră“, pentru că fermierii români cultivă tot mai puțină.

”Înainte cultivam pe 5.000 de metri pătrați și făceam câteva tone de ceapă. Aveam și desfacere”, spune Elisabeta Androne. Producătorul din Vințu de Jos, județul Alba, a rămas acum cu o zecime din producția de altădată.

Ceapa roșie se mai cultivă doar în anumite locuri din țară. Nu-i de mirare că a ajuns să coste 9 lei kilogramul. Importăm, în schimb, marfă din alte țări. Volumul importurilor a crescut constant și au ajuns să valoreze, anul trecut, 43 de milioane de euro. Un salt față de 29 de milioane în 2022, 26 în 2021 și 25 în 2020.

Până acum un an doi, furnizorul tradițional era Republica Moldova. Dar cum și peste Prut stocurile au scăzut, România a început să importe ceapă din Ucraina. Fermierii din țara vecină își vând producția cu un 1,5 lei kilogramul, potrivit stirileprotv.