Infofinanciar > Info > Turismul extrem se răspândește tot mai mult. De ce oamenii sunt atrași de acest fenomen
Info

Turismul extrem se răspândește tot mai mult. De ce oamenii sunt atrași de acest fenomen

Turism spatial
Sursa foto: Arhiva companiei

Deși există o multitudine de riscuri, de problemele legate de mediu, dar și de costuri, oamenii tânjesc după călătoriile periculoase. Specialiștii se întreabă de ce acest fenomen există și se răspândește la nivel global?

În urmă cu un an, lumea își îndrepta atentă către submarinul Titan. Acesta, aflat într-o călătorie spre epava Titanicului din Atlanticul de Nord, a pierdut contactul cu nava principală de la suprafața mării. La acel moment, s-au desfășurat căutări pentru a-i salva pe cei aflați la bord, însă fără vreo reușită.

Mai târziu, autoritățile au anunțat că submarinul ar fi suferit o “implozie catastrofală” la 3.800 de metri sub apă. Astfel, pasagerii de la bord nu au mai avut nicio șansă de scăpare. Cei care plecaseră în această expediție plătiseră câte 250.000 de dolari. Guvernul american a cheltuit milioane de dolari în speranța ca va reușit să salveze submarinul Titan.

De ce se răspândește turismul extrem

În prezent, oamenii se întreabă dacă această experiență dezastruoasă a submarinului Titan ne-ar determina să gândim de două ori înainte să plecăm într-o expediție extremă. Răspunsul a fost dat chiar luna trecută. Atunci, un miliardar ce deține afaceri în imobiliare de lux a transmis ca își dorește să construiască un submersibil pentru a pleca spre epava Titanicului. Această veste a venit la nouă zile după ce compania Blue Origin, finanțată de către Jeff Bezos, a lansat primul zbor cu oameni la bord. În 2022, una dintre rachetele sale s-a prăbușit, iar de atunci nu s-a mai încercat nimic. Pasagerii, șase la număr, au plătit aproximativ 1,25 milioane de euro fiecare pentru acest zbor care durează 9 minute și 53 de secunde.

Însă, majoritatea se întreabă dacă această idee merită având în vedere riscurile, dar și costurile.

Turismul extrem este foarte periculos

„Sectorul turismului extrem este plin de costuri ridicate. De pericole mari și de măsuri de siguranță variabile” a precizat Melvin S Marsh, care și-a susținut lucrarea de cercetare „Ethical and Medical Dilemmas of Extreme Tourism” în cadrul Conferinței Internaționale de Cercetare în Turism, care s-a desfășurat la Cape Town, în martie.

Pe lângă interesul manifestat pentru călătoriile riscante, el a observat că „considerentele etice și juridice ale unora dintre activitățile mai riscante nu au fost încă luate în considerare”. Însă, atât Marsh, cât și alți specialiști nu preconizează că lucrurile se vor schimba în viitor.

„Nimeni nu este surprins de orice deces care se întâmplă astfel. Știi că se va întâmpla”, a subliniat el. „Foarte puțini oameni se gândesc măcar la această problemă”.

Între timp, chiar dacă lansările de rachete poluează masiv, numărul acestora s-a dublat din 2019 până în prezent. Acest lucru se datorează bătăliei nesfârșite dintre Jeff Bezos, Elon Musk si Richard Branson care vor să vadă care dintre companii este cea câștigătoare.

Conform Deanei Weibel, un antropolog ce studiază pelerinajele religioase și turismul spațial, această dorință a oamenilor de a se aventura către necunoscut face parte din ființa umană. Chiar dacă este vorba despre navigarea apelor sau de o navetă în spațiu.

Asigurarea de salvare în caz de accident

Arun Upneja, decanul Școlii de Administrare a Ospitalității de la Universitatea din Boston, a spus că un lucru pe care companiile care pun la dispoziție aceste excursii pot să-l facă este acela de a emite asigurări obligatorii. Astfel, ele și-ar asuma riscul în cazul unui accident.

„Asigurarea de căutare și salvare ar trebui să fie într-un fel obligatorie”, a spus el.

Însă, la fel cum a spus și Marsh, Upneja nu consideră că potențialele accidente i-ar determina pe oameni să dea înapoi de la excursiile extreme. Și nici prețurile mari nu par să fie un motiv rezonabil.

„Costurile vor scădea cu siguranță și vor face acest lucru disponibil pentru grupuri mai mari”, a adăugat el. „Oamenii au făcut-o și vor [continua] să o facă”, potrivit Știripesurse.ro