Infofinanciar > Lumea la zi > Un turism altfel. Talibanii fac eforturi pentru a atrage turiști în Afganistan
Lumea la zi

Un turism altfel. Talibanii fac eforturi pentru a atrage turiști în Afganistan

Talibani din Afganistan, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Un institut condus de talibani pregătește profesioniști în domeniul turismului și al ospitalității pentru a atrage vizitatori în Afganistan. Cohorta sa de studenți debutanți este formată din aproximativ 30 de bărbați. Aceștia sunt instruiți într-o sală de clasă din Kabul.

Studenții variază în funcție de vârstă, nivel de educație și experiență profesională. Femeilor afgane le este interzis să studieze după clasa a șasea. Acestea nu știu nimic despre turism sau ospitalitate. Dar cu toții sunt dornici să promoveze o altă latură a Afganistanului. Iar talibanii sunt fericiți să ajute.

Afganistanul se lansează pe piața de turism din întreaga lume

Conducătorii Afganistanului sunt paria pe scena mondială. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza restricțiilor impuse femeilor și fetelor. Economia se confruntă cu dificultăți, infrastructura este precară. Iar sărăcia este răspândită.

Cu toate acestea, străinii vizitează țara. Ei sunt încurajați de scăderea bruscă a violenței, de creșterea numărului de conexiuni aeriene cu hub-uri precum Dubai. De asemenea, intervine și dreptul de a se lăuda cu o vacanță într-o destinație neobișnuită. Cifrele nu sunt uriașe, , dar oricum acestea nu au fost uriașe niciodată. Chiar și așa există acest zumzet în jurul turismului afgan. 

În 2021, au fost 691 de turiști străini. În 2022, această cifră a crescut la 2.300. Anul trecut, au fost 7.000.

Turismul afgan depune eforturi pentru a depăși obstacolele

Mohammad Saeed, șeful Direcției de Turism din Kabul, spune că cea mai mare piață de vizitatori străini este China. Acest lucru se întâmplă datorită proximității și populației numeroase. Afganistanul are, de asemenea, avantaje față de unii dintre vecinii săi.

„Mi-au spus că nu vor să meargă în Pakistan pentru că este periculos și sunt atacați. Și japonezii mi-au spus acest lucru. Acest lucru este bun pentru noi”, spune Saeed.

Cât de greu se intră în Afaganistan

Dar există și dezavantaje.

Vizele sunt dificil de accesat și costisitoare. Multe țări au întrerupt legăturile cu Afganistanul după ce talibanii au revenit la putere. Nicio țară nu îi recunoaște ca fiind conducătorii legitimi ai țării.

Ambasadele afgane fie s-au închis, fie și-au suspendat operațiunile. Există o luptă continuă pentru putere între ambasadele și consulatele afgane cu personal din fosta administrație susținută de Occident și cele aflate sub controlul deplin al administrației talibane.

Saeed recunoaște că există obstacole în calea dezvoltării turismului afgan. El spune că lucrează cu ministerele pentru a le depăși.

Scopul său final este de a avea o viză la sosire pentru turiști. Acest lucru ar putea dura ani de zile. Există probleme cu rețeaua rutieră. Aceasta este pe jumătate asfaltată sau inexistentă în unele părți ale țării. Companiile aeriene evită în mare parte spațiul aerian afgan.

Capitala Kabul are cele mai multe zboruri internaționale, dar niciun aeroport afgan nu are rute directe cu piețele turistice majore precum China, Europa sau India.

În ciuda provocărilor, Saeed dorește ca Afganistanul să devină o putere turistică. Aceasta este o ambiție care pare să fie susținută de liderii de vârf ai talibanilor.

„Am fost trimis în acest departament la instrucțiunile bătrânilor [miniștrii]. Ei trebuie să aibă încredere în mine pentru că m-au trimis în acest loc important.”

Studenții de la Turism vor să arate o altă față a Afganistanului

Studenții au, de asemenea, aspirații. Ahmed Massoud Talash vrea să învețe despre locurile pitorești ale Afganistanului pentru postări pe Instagram și despre istoria sa pentru apariții în mass-media.

Samir Ahmadzai, absolvent al școlii de afaceri, vrea să deschidă un hotel. El crede că ar trebui să știe mai întâi mai multe despre turism și ospitalitate.

„Se aude că Afganistanul este înapoiat, sărăcie și că totul se rezumă la război”, spune Ahmadzai. „Noi avem 5.000 de ani de istorie. Ar trebui să existe o nouă pagină a Afganistanului”.

Clasele includ meșteșuguri afgane și noțiuni de bază de antropologie.

Cod pentru femeile care se duc în Afganistan

O materie neoficială este modul de interacțiune cu femeile străine și modul în care comportamentul sau obiceiurile lor ar putea intra în conflict cu obiceiurile și edictele locale. Exemple ar putea fi femeile care fumează sau mănâncă în public, sau care se amestecă liber cu bărbați care nu sunt rude de sânge sau căsătorie cu ele.

Talibanii au impus un cod vestimentar pentru femei. Au impus ca acestea să aibă un tutore masculin, sau mahram, atunci când călătoresc. A lua masa singură, a călători singură și a socializa cu alte femei în public a devenit mai dificil. Având în vedere că sălile de sport sunt închise pentru femei și saloanele de înfrumusețare sunt interzise. Există mai puține locuri în care acestea se pot întâlni în afara casei.

Ca un semn că țara se pregătește pentru mai mulți vizitatori străini. Singurul hotel de cinci stele din țară, Serena, a redeschis spa-ul și salonul pentru femei pentru femeile străine după o închidere de câteva luni.

Străinii trebuie să prezinte pașaportul pentru a avea acces la servicii. Femeile cu mențiunea „născut în Afganistan” pe actul de identitate nu au acces.

Companiile de turism străine pun în balanță tratamentul femeilor din Afganistan

Restricțiile impuse femeilor și fetelor afgane cântăresc asupra companiilor de turism din străinătate. Acestea spun că încearcă să se concentreze asupra aspectului pozitiv al interacțiunilor culturale prin donații. Companiile sprijină proiectele locale. De asemenea, vizitează doar întreprinderi familiale.

Shane Horan, fondatorul Rocky Road Travel, spune că vizitarea Afganistanului nu ar trebui privită ca o susținere a unui anumit guvern sau regim politic.

„În cele din urmă, obiectivul ar trebui să fie acela de a sprijini practicile turistice responsabile care contribuie în mod pozitiv la economia locală. Încurajează respectul și înțelegerea reciprocă, rămânând în același timp conștienți de contextul politic mai larg din Afganistan.”

El spune că nu există nicio contribuție din partea autorităților cu privire la ceea ce văd sau fac grupurile de turiști și că firma lucrează îndeaproape cu o organizație pentru drepturile femeilor din Afganistan. Horan adaugă că un procent din costul turului este alocat pentru a sprijini programele acestei organizații.

Nu există femei la Institutul de Turism și Management Hotelier. Studenții nu menționează acest lucru. Dar un oficial de la Direcția de Turism o face, conform euronews.com.

„Este o situație sfâșietoare”, spune oficialul. „Chiar și femeile din familie întreabă dacă pot studia aici. Dar a existat o schimbare de politică odată cu schimbarea guvernului. Femeile care studiau înainte [de preluarea puterii] nu s-au mai întors. Nu au absolvit niciodată”.