Infofinanciar > Lumea la zi > Trump sparge recordurile! A strâns 50,5 de milioane de dolari într-o singură seară
Lumea la zi

Trump sparge recordurile! A strâns 50,5 de milioane de dolari într-o singură seară

Donald Trump (sursă foto: Bloomberg)
Sursa foto: arhiva companiei

Campania lui Donald Trump a anunțat că a strâns sâmbătă 50,5 milioane de dolari, o sumă uluitoare raportată. Asta în timp ce campania sa încearcă să ajungă din urmă strângerea de fonduri al președintelui Joe Biden.

Suma raportată de la evenimentul cu donatori importanți de la Palm Beach, Florida, casa investitorului miliardar John Paulson, stabilește un nou record de strângere de fonduri pentru un singur eveniment. Și este aproape dublă față de cele 26 de milioane de dolari pe care campania lui Biden a declarat că le-a strâns recent la o întâlnire cu foștii președinți Bill Clinton și Barack Obama la Radio City Music Hall din New York.

Victoria lui Donald Trump

„Este mai clar ca niciodată că avem mesajul, operațiunea și banii pentru a-l propulsa pe președintele Trump spre victorie pe 5 noiembrie”, au declarat consilierii principali ai campaniei sale, Chris LaCivita și Susie Wiles, într-un comunicat.

Evenimentul, prezentat drept „Inaugural Leadership Dinner”, transmite un semnal de revenire a lui Trump și a strângerii de fonduri a Partidului Republican, care a rămas în urma lui Biden și a democraților.

„Aceasta a fost o seară incredibilă chiar înainte de a începe pentru că oamenii au vrut să contribuie la o cauză de a face America măreață din nou. Și asta s-a întâmplat”, a declarat Trump în timp ce sosea la eveniment împreună cu soția sa Melania Trump.

Banii strânși de Trump

Trump și GOP au anunțat la începutul săptămânii că au strâns peste 65,6 milioane de dolari în martie și au încheiat luna cu 93,1 milioane de dolari. Biden și democrații au anunțat sâmbătă că au încasat peste 90 de milioane de dolari luna trecută. Și au avut în mână peste 192 de milioane de dolari.

„În timp ce Donald Trump a fost ocupat să-și acorde trofee de golf la Mar-a-Lago și să se împrietenească cu miliardari, Joe Biden a străbătut națiunea, conectându-se cu alegătorii și expunându-și viziunea de a ne crește economia de jos în sus și de la mijloc în afară”, a declarat într-un comunicat președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, referindu-se la reședința din Florida a lui Trump.

Rapoartele de strângere de fonduri de campanie depuse la Comisia Electorală Federală, care detaliază donațiile de la evenimentul de sâmbătă, nu sunt așteptate până la jumătatea lunii iulie.

Lupta pentru câștig

Trump s-a luptat inițial să atragă mari donatori în special atunci când și-a lansat campania. Iar unii s-au aliniat pentru a-i susține pe ceilalți republicani care l-au provocat în alegerile primare prezidențiale. Dar, pe măsură ce Trump a acumulat victorii ușoare, a nivelat terenul și a devenit candidatul prezumtiv al partidului, GOP s-a consolidat în spatele său.

Evenimentul de sâmbătă a găzduit aproximativ 100 de invitați. Inclusiv mai mulți miliardari. Contribuțiile la eveniment vor merge către Comitetul Trump 47, potrivit invitației, un acord comun de strângere de fonduri cu Comitetul Național Republican, partidele republicane de stat și Save America, un comitet de acțiune politică care plătește cea mai mare parte a facturilor legale ale lui Trump. Într-un aranjament neobișnuit, acordul de strângere de fonduri direcționează donațiile pentru a plăti mai întâi maximul permis de lege către campania sa și Save America înainte ca RNC sau partidele de stat să primească o parte.

Donatorii care au donat suma sugerată de 814.600 de dolari de persoană sau 250.000 de dolari de persoană vor avea doar 5.000 de dolari din donația lor către Save America. Trimițând sute de mii de dolari către RNC, care are probleme de bani.

În timp ce Trump se pregătea, în martie, să instaleze o nouă echipă de conducere aleasă cu mâna lui la RNC, inclusiv nora sa Lara Trump, unii membri ai RNC s-au îngrijorat că banii comitetului vor merge către taxele legale considerabile ale lui Trump, care se luptă cu o serie de procese, inclusiv patru cauze penale.

Nu toți banii ajung la Trump

Acordul de strângere de fonduri nu direcționează fondurile RNC către facturile legale ale lui Trump. Dar atunci când se scriu cecuri de orice sumă către campania combinată, campania și Save America sunt plătite primele, în mod implicit.

Printre copreședinții strângerii de fonduri se numără Robert Bigelow, un om de afaceri din Las Vegas care a susținut campania prezidențială a guvernatorului Floridei, Ron DeSantis. Miliardarul din New York John Catsimatidis. Linda McMahon, fost director executiv al World Wrestling Entertainment și șef al Small Business Administration în perioada în care Trump era președinte. Magnatul cazinourilor Steve Wynn și fostul senator de Georgia Kelly Loeffler, potrivit invitației.

Oaspeților li s-a cerut să contribuie cu 814.600 de dolari de persoană în calitate de contribuabil „președinte”, care a venit cu un loc la masa lui Trump. Sau cu 250.000 de dolari de persoană în calitate de contribuabil „comitet gazdă”. Ambele opțiuni vin cu o oportunitate de a face fotografii și cu un exemplar personalizat al cărții cu fotografii din administrația lui Trump, „Our Journey Together”.

Trei dintre foștii rivali ai lui Trump pentru nominalizarea republicană erau așteptați să apară ca „invitați speciali”.

Comparații cu Nelson Mandela

Cu câteva ore înainte de strângerea de fonduri, Trump s-a plâns pe site-ul său de socializare de judecătorul din viitorul său proces din New York privind banii tăinuiți. Iar fostul președinte s-a comparat din nou cu regretatul Nelson Mandela. Acesta a fost întemnițat ani de zile de către guvernul de apartheid din Africa de Sud înainte de a deveni liderul țării.

„Dacă acest hacker partizan vrea să mă bage în ‘clink’ pentru că am spus ADEVĂRUL deschis și evident, voi deveni cu plăcere un Nelson Mandela al zilelor moderne. Va fi MAREA mea ONOARE”, a scris Trump.

În replică, oficialul de campanie al lui Biden, Jasmine Harris, a declarat: „Imaginați-vă că sunteți atât de egocentric încât să vă comparați cu Iisus Hristos și cu Nelson Mandela. Totul în decurs de puțin mai mult de o săptămână. Acesta este Donald Trump pentru voi”, informează cnbc.com