Infofinanciar > Lumea la zi > Trump a pus ochii pe industria petrolieră! Vrea să facă rost de un miliard de dolari pentru campanie
Lumea la zi

Trump a pus ochii pe industria petrolieră! Vrea să facă rost de un miliard de dolari pentru campanie

Donald Trump bani (sursă foto: Axios)
sursă foto: arhiva companiei

Donald Trump s-a întâlnit cu unii dintre cei mai importanți directori de companii petroliere din țară la clubul său Mar-a-Lago luna trecută. În tot acest timp, un director s-a plâns de modul în care continuă să se confrunte cu reglementări de mediu împovărătoare. Asta în ciuda faptului că a cheltuit 400 de milioane de dolari pentru a face lobby pe lângă administrația Biden în ultimul an.

Răspunsul lui Trump i-a uimit pe mai mulți dintre directorii. „Sunteți cu toții suficient de bogați”, a spus el, „încât să strângeți un miliard de dolari pentru a mă readuce la Casa Albă”. La dineu, el a promis să anuleze imediat zeci de reguli și politici de mediu ale președintelui Biden. De asemenea, Trump a venut cu asigurări să împiedice adoptarea altora noi. Aceste informații provin acum din partea unei persoane care are cunoștință de întâlnire. Aceasta care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a descrie o conversație privată.

Trump a pus ochii pe industria petrolieră

A da un miliard de dolari ar fi o „afacere”, a spus Trump, din cauza impozitării și reglementărilor pe care le-ar evita datorită lui. Discursul remarcabil de tranșant și tranzacțional al lui Trump dezvăluie modul în care fostul președinte vizează industria petrolieră pentru a-și finanța candidatura la realegere. În același timp, el a apelat la industrie pentru a contribui la conturarea agendei sale de mediu pentru un al doilea mandat. Inclusiv la anularea unora dintre realizările semnate de Biden privind energia curată și vehiculele electrice.

Contrastul dintre cei doi candidați în ceea ce privește politica climatică nu ar putea fi mai pronunțat. Biden a calificat încălzirea globală drept o „amenințare existențială”. Iar în ultimii trei ani, administrația sa a finalizat 100 de noi reglementări de mediu menite să reducă poluarea aerului și emisiile de gaze cu efect de seră. Regulile sale au fost menite să limiteze substanțele chimice toxice și să conserve terenurile și apele publice. Prin comparație, Trump a numit schimbările climatice o „farsă”. Iar administrația sa a slăbit sau a eliminat peste 125 de norme și politici de mediu în patru ani.

Trump vs Biden la capitolul mediu

În ultimele luni, administrația Biden s-a grăbit să anuleze acțiunile de mediu ale lui Trump. Dar și să emită altele noi înainte de alegerile din noiembrie. Până în prezent, oficialii lui Biden au anulat 27 de acțiuni ale lui Trump care afectează industria combustibililor fosili și au finalizat 23 de noi acțiuni care afectează acest sector, potrivit unei analize a Washington Post. Departamentul de Interne, de exemplu, a blocat recent viitoarele foraje petroliere pe 13 milioane de acri din Arctica Alaskăi.

În ciuda plângerilor industriei petroliere cu privire la politicile lui Biden, Statele Unite produc în prezent mai mult petrol decât orice altă țară. Se pompează în medie aproape 13 milioane de barili pe zi anul trecut. ExxonMobil și Chevron, cele mai mari companii energetice americane, au raportat anul trecut cele mai mari profituri anuale din ultimul deceniu.

La masă cu elita din industria petrolieră

Cu toate acestea, giganții petrolieri vor avea parte de un câștig și mai mare. Sunt ajutați de noile foraje offshore, de permise mai rapide și de alte reglementări relaxate, asta într-o a doua administrație Trump. Acesta a fost mesajul fostului președinte către directori în timpul cinei de la Mar-a-Lago.

Trump a promis la dineu să pună capăt imediat înghețării de către administrația Biden a permiselor pentru noi exporturi de gaze naturale lichefiate (LNG). Ceea ce este o prioritate majoră pentru directori, potrivit unei a treia persoane prezente. „O veți obține în prima zi”, a spus Trump, potrivit amintirilor unui participant.

Printre directorii invitați s-au numărat Mike Sabel, directorul general și fondatorul Venture Global. Dar și Jack Fusco, directorul general al Cheniere Energy. Ale căror proiecte propuse ar beneficia în mod direct de ridicarea pauzei privind noile exporturi de GNL. Alți participanți proveneau de la companii precum Chevron, Continental Resources, Exxon și Occidental Petroleum, potrivit unei liste de prezență obținute de The Washington Post.