Infofinanciar > Lumea la zi > Trump poate câștiga alegerile și din închisoare. Ex-președintele are dreptul să candideze
Lumea la zi

Trump poate câștiga alegerile și din închisoare. Ex-președintele are dreptul să candideze

donald trump afaceri (Sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Dreamstime

Condamnarea lui Donald Trump la New York a aruncat SUA pe un teritoriu juridic neexplorat. Fruntașul republican ar putea fi însă reales președinte chiar dacă se află după gratii.

Candidatul republican Donald Trump a fost condamnat joi de un juriu din New York. Verdictul este valabil pentru toate cele 34 de acuzații de falsificare a registrelor de afaceri. Sentința vine după șase săptămâni de proces.

Condamnarea istorică survine într-un moment dificil pentru Trump. Ex-președintele se află, de asemenea, în plină campanie electorală pentru a prelua Casa Albă.

Sondajele de opinie arată că, în prezent că Trump are un avans minor față de Joe Biden. Cu toate acestea, fostul președinte conduce în mai multe state, care ar putea avea o influență decisivă pe 5 noiembrie.

Poate să candideze la președinție

Chiar dacă acum este un infractor condamnat pentru o infracțiune, Trump poate candida în continuare la președinție.

Candidații prezidențiali trebuie să îndeplinească câteva cerințe pentru a fi eligibili pentru a candida, conform Constituției SUA.

Aceștia trebuie să:

– fie cetățeni „născuți în mod natural” ai SUA.

– aibă cel puțin 35 de ani,

– fi fost rezident al SUA timp de 14 ani.

Nu există prevederi referitoare la cazierul judiciar incluse în aceste cerințe, potrivit The Telegraph.

Dacă Trump va fi încarcerat, nimic nu îl va împiedica să își facă campanie electorală pentru președinție din spatele gratiilor. Și, evidente, să exploateze publicitatea pe care i-o va oferi încarcerarea.

Poate să facă apel

Trump poate încerca să facă apel la condamnare. Avocații săi au la dispoziție 30 de zile pentru a depune o notificare de apel. Și șase luni pentru a depune apelul complet.

Cel mai probabil, întregul proces s-ar extinde mult dincolo de alegerile prezidențiale.

Echipa lui Trump are patru căi probabile de apel:

– mărturia lui Stormy Daniels.

– ambiguitatea legii în baza căreia a fost condamnat.

– hotărârea judecătorului care limitează mărturia unui potențial expert al apărării.

– argumentul imunității prezidențiale a lui Trump.

Poate să se grațieze singur?

Președinții SUA pot grația orice persoană condamnată de o instanță federală. Dar nu pot interveni în chestiuni de stat.

Procesul lui Trump privind banii tăinuiți a fost intentat de statul New York, nu de guvernul federal. Astfel că singurele persoane care au puterea de a-l anula sunt autoritățile statului controlate de democrați.

Două dintre procesele împotriva lui Trump, cele privind documentele clasificate din Miami și interferența în alegeri din Washington DC, sunt procese federale. Celălalt caz împotriva sa, în Georgia, este, de asemenea, o urmărire penală de stat.

Care sunt precedentele

Trump a devenit primul fost președinte care a fost condamnat pentru o infracțiune.

Singura altă confruntare prezidențială cu legea, în afară de Watergate și de punerea sub acuzare eșuată a lui Bill Clinton, l-a implicat pe Ulysses Grant. Eroul militar devenit președinte a fost tras pe dreapta de doi polițiști din Washington DC pentru depășirea vitezei în căruța sa pe 9 aprilie 1866.

După ce s-a oferit să plătească amenda, președintele s-a răzgândit și a plecat cu viteză, punând la îndoială autoritatea ofițerilor de a-l aresta. În cele din urmă a răspuns la mandat, prezentându-se în fața judecătorului de pace și plătind amenda.

Au existat și infractori

Precedentul privind infractorii în alegeri a fost creat de Eugene Debs. Acesta a fost reprezentantul Partidului socialist care candida pentru a cincea oară la președinție în 1920.

Debs ispășea o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că se opusese implicării Americii în Primul Război Mondial.

La 13 mai 1920, Partidul Socialist l-a desemnat în unanimitate pe „Condamnatul 2253” drept candidat la președinție.

În timp ce Warren Harding, contracandidatul său, a desfășurat o campanie „pe veranda din față” din casa sa din Ohio, Debs a anunțat că va desfășura o campanie „în celula din față” din penitenciarul din Atlanta.

Socialistul cu experiență mediatică a invitat chiar și camerele de filmat pentru a imortaliza o delegație a Partidului Socialist care a sosit la închisoare pentru a-l informa oficial că a fost ales drept candidat. Întâlnirile au fost difuzate în filme de știri în cinematografele din întreaga țară. Debs nu a câștigat, dar a obținut totuși sprijinul a peste 913.000 de alegători.

Președintele în exercițiu, Harding, i-a comutat sentința.