Infofinanciar > Info > Traseul Transalpina o să fie modernizat. CNAIR a preluat controlul asupra proiectului
Info

Traseul Transalpina o să fie modernizat. CNAIR a preluat controlul asupra proiectului

Transalpina, Sursă foto: Colțișor de România
Sursă foto: Colțișor de România

Transalpina și Transfăgărășan sunt cele două trasee emblematice din România. După ani de litigii și întârzieri, Transalpina va fi supusă unui amplu proces de modernizare.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a preluat controlul asupra Transalpina și intenționează să înceapă procesul de modernizare. După o perioadă tumultuoasă în care lucrările au fost întrerupte.

Traseul Transalpina o să fie modernizat

Primele încercări de modernizare a șoselei au început în 2008, dar au fost brusc oprite în 2012 din cauza problemelor cu societatea Romstrade, aparținând omului de afaceri Nelu Iordache.

Acesta din urmă a fost arestat în 2021, împreună cu alți șefi de la CNADNR Craiova, după descoperirea unor nereguli în procesul de atribuire a contractului de modernizare a Transalpina.

Intrarea în insolvență a Romstrade a complicat situația, dar CNAIR a reușit să câștige procesul pentru preluarea controlului asupra drumului.

Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRPD) Craiova, a explicat. ,,Transalpina a fost un drum aflat într-un litigiu mai mulți ani. Lucrările nu au fost vreodată finalizate, având regim de drum în lucru”

Transalpina s-a închis în noiembrie 2023

,,La intrarea în insolvență a companiei care a început lucrările de reabilitare a DN 67 C, lucrările au fost sistate și Compania de Drumuri s-a judecat cu firma de insolvență, drumul a revenit în patrimoniul nostru și putem face lucrări de intervenție” a zis Cristi Tudor.

Pentru a începe procesul de modernizare, vor fi parcurși câțiva pași esențiali. Inclusiv scoaterea la licitație a analizei și verificării drumului, pentru a continua proiectul de investiții.

Referitor la închiderea recentă, Transalpina s-a închis în noiembrie 2023.  Această perioadă de închidere este programată să dureze aproximativ 8 luni, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care cresc riscul de accidente. Transalpina trebuie să fie închisă până la data de 30 iunie, din cauza vremii nefavorabile. Însă adesea autoritățile încep deszăpezirea traseului încă din luna mai.

Procesul de modernizare și redeschiderea sunt planificate pentru anul 2024. Situată la 2.145 de metri în Pasul Urdele, Transalpina este recunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și curbele periculoase, atrăgând anual milioane de turiști și aventurieri în căutare de experiențe unice, conform kanald.ro.