Infofinanciar > Info > Tranziția către o energie curată. Sobele, înlocuite de pompe de căldură
Info

Tranziția către o energie curată. Sobele, înlocuite de pompe de căldură

Anul acesta se va lansa programul ,,Rabla pentru sobe” ! Sursă foto: sobe-teracota
Sursă foto: sobe-teracota

Încălzirea locuinței reprezintă o prioritate a românilor, mai ales în perioada sezonului rece. Mai ales în zonele rurale, cea mai importantă sursă de căldură este soba. Însă, se pare că în curând acestea nu vor mai fi regăsite în casele românilor. Clasicele sobe reprezintă o sursă importantă de emisii. Astfel, acestea vor fi înlocuite de pompe de căldură.

Obiectivul la nivel european este de a atinge o neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050. Astfel, potrivit Comisiei Europene, aceste pompe de căldură sunt un pas esențial în tranziția către o energie curată.

Sobele, înlocuite de pompe de căldură

Așadar, directivele legate de protejarea mediului ale Comisiei Europe trebuie aplicate și la nivelul țării. În acest sens, România are în plan înlocuirea sobelor pe lemn cu pompe de căldură. Acest tip de încălzire va ajunge treptat să fie regăsit în cat mai multe clădiri din cadrul blocului comunitar.

Tehnologiile ineficiente, precum sobele pe lemn, vor fi înlocuite treptat. Se dorește ca la nivelul țării pompele de căldură să reprezinte un sfert din sursele de încălzire și răcire ale țării. Astfel, vorbim de o pondere de 25% în cadrul cererii de energie utilă.

„Sobele funcționând pe bază de biomasă vor fi înlocuite în principal cu pompe de căldură, tehnologie curată, clasificată, la rândul ei, ca fiind regenerabilă” se arată în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030.

Recalificare profesională

Obiectivul strategiei REPowerEU este de a accelera instalarea pompelor de căldură în rețelele majore de încălzire și răcire urbană. Dar și de a dubla ritmul actual de instalare a acestor tehnologii în clădiri. Comisia Europeană precizează că, după instalarea a 3 milioane de sisteme de pompe de căldură numai în 2022, obiectivul este de a instala cel puțin 10 milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2027.

Cu toate acestea, pentru a spori producția și instalarea pompelor de căldură, sunt necesari 750.000 de instalatori suplimentari. De asemenea, va fi necesară reconversia profesională a cel puțin 50% dintre actualii instalatori pentru a opera pompe de căldură.

Investiții de miliarde de euro

În ciuda unei încetiniri în 2023, provocată de scăderea costurilor energiei și de reducerea subvențiilor, investițiile totale ale UE în pompe de căldură aproape că s-au dublat. De la 13 miliarde de euro în 2020, au ajuns la 23 de miliarde de euro în 2023.
Instalarea pompelor de căldură va fi ajutată de noi surse de finanțare.

„Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice” va fi disponibil pentru toate națiunile UE începând cu 2026. Acest grant al UE, în valoare de 86,7 miliarde de euro, va fi utilizat pentru a ajuta gospodăriile și microîntreprinderile vulnerabile. În încercarea de a decarboniza sistemele de încălzire și răcire a clădirilor.

Surse de energie regenerabilă

Utilizarea sporită a căldurii reziduale, a energiei ambientale și a surselor de energie regenerabilă este posibilă datorită pompelor de căldură. Aceste tehnologii sunt folosite pentru a încălzi locuințe și în scopul furnizării apei calde.

Pompele de căldură extrag și utilizează energia geotermală din apele subterane sau freatice. De asemenea, folosesc și energia ambientală din aerul exterior și din apele de suprafață sau de canalizare, conform Hotnews .