Infofinanciar > Info > Transporturile de cereale ucrainene prin Constanța au scăzut cu aproape 40 de procente
Info

Transporturile de cereale ucrainene prin Constanța au scăzut cu aproape 40 de procente

cereale ucraina (sursă foto: Radio Europa FM)
Foto: facebook.com

Datele centralizate de Administrația Portuară și citate de agenția Reuters arată că au fost doar 436.000 de tone de cereale ucrainene expediate din Portul Constanța în ianuarie anul acesta, față de 700.000 anul trecut.

Acest lucru îi îngrijorează pe operatorii portuari, mai ales că în principalul port românesc de la Marea Neagră au fost făcute investiții.

Cărăușii de cereale ucrainene ocolesc Constanța

Înainte de război, Ucraina  nu făcea exporturi de cereale prin Portul Constanța, însă acestea au crescut treptat. De la 8,6 milioane de tone, în 2022, la 14 milioane de tone, anul trecut.

Scăderea înregistrată în ianuarie anul acesta îi îngrijorează pe operatorii portuari. În Portul Constanța. au fost făcute investiții în vederea creșterii capacității

Viorel Panait, șeful operatorului portuar Comvex: ”Este posibil ca Ucraina să își folosească tot mai mult porturile sale. ESte urmare a dezvoltării unei noi rute de navigație în vestul Mării Negre, foarte aproape de coastele României și Bulgariei.  Deci va exporta tot mai puțin prin portul Constanța, care devenise cea mai mare rută alternativă de export a ucrainenilor.

Cu toate acestea, analistul de piață Cezar Gheorghe spune pentru Reutersfermierii ucraineni vor înceape să exporte din nou în martie-aprilie. El estimează că fermierii români ar avea de exportat aproximativ 20-22 de milioane de tone de cereale anul acesta.