Infofinanciar > Info > Traiul românilor s-a schimbat în bine. Țara noastră a recuperat în ultimii zece ani
Info

Traiul românilor s-a schimbat în bine. Țara noastră a recuperat în ultimii zece ani

suporteri români: sursă foto-arhivă
Sursă foto: arhivă

Ani de zile, România a fost o țară săracă, comparativ cu țările din vestul Europei. Totuși, am recuperat teren în ultimii zece ani.

Astfel, mulți cetățeni își permit să călătorească ori să participe la diferite evenimente culturale sau sportive.

Naționala susținută de mii de suporteri

În cadrul primului meci de la EURO, Naționala României a fost susținută de zeci de mii de suporteri români. România a ajuns la aproape 80% din puterea de cumpărare medie din UE, se arată în analiza Ziarului Financiar.

Cei 45.000 de suporteri s-au bucurat alături de tricolori în urma victoriei de la Munchen. Acest lucru a arătat faptul că tot mai mulți cetățeni dispun de veniturile necesare pentru a participa la astfel de evenimente.

Specialiștii sunt de părere că exista clasa de mijloc. Care este formată din salariații calificați sau proprietari de firmă, care își permit un alt stil de viată.

„Numărul acesta suprinde, el fiind alcătuit din cei care își permit să meargă în Germania, dar și din cei care lucrează acolo în Germania sau în țările aproapiate și pentru care prezența la meci a însemnat un drum cu mașina de câteva ore și cateodată făcut în grup”, a explicat un sociolog.

PIB a crescut în ultimii zece ani

Conform datelor analizate de Ziarul Financiar, indicatorul care măsoară nivelul de trai al României a înregistrat o creștere de 153 la sută. Prin urmare, de la 632 de miliarde de lei majorarea a fost la 1.600 de miliarde de lei.

„Nu mai poate să fie considerată o țară săracă dacă prin anii 2000 eram la coada clasamentului european și avem un PIB cam la 24- 25% din media UE, acum suntem pe la 68% din media UE – la momentul anilor 2000 eram ultimii din Europa, astăzi nu mai suntem ultimii. Avem în spatele nostru câteva țări membre în zona euro, chiar Grecia care are un PIB per capital mai mic decât al nostru”, a spus economistul Ionuț Dumitru.

Performanța economică a facilitat creșterea nivelului de trai în paralel cu cea a veniturilor.

Salariul mediu ajungând de la 1.800 de lei, la 5.200 de lei. Acest avans economic a fost susținut în mare parte cu ajutorul banilor europeni.

„De la programe pentru agricultură până la programe de energie verde unde se varsă miliarde de euro – ori gândiți-vă că aici nu vorbim doar de cetățeanul care își pune panouri pe casă , vorbim de firme, de zeci, de sute de firme, cu angajați care se dezvoltă strict că urmare a acestei politici guvernamentale la nivel romanesc și european”, a precizat un profesor de economie.

Resursele financiare ale românilor, se pot observa atât din ieșirile în oraș, cât și din vacanțele în străinătate. Aproape 5 miliarde de lei au fost cheltuiți în decursul anului trecut pe servicii de cazare, mâncare și transport. În total fiind vorba de aproximativ 1.400.000 de turiști români, potrivit stirileprotv.