Infofinanciar > Info > Traian Băsescu: „Eu sper să fie o plecare civilizată”. De ce nu a părăsit încă vila de protocol
Info

Traian Băsescu: „Eu sper să fie o plecare civilizată”. De ce nu a părăsit încă vila de protocol

Traian Băsescu- sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

În ciuda faptului că a primit un termen de 60 de zile ca să se mute din vila de protocol din Sala Gogol, Traian Băsescu încă nu a făcut acest lucru și există posibilitatea să fie scos cu forța din acest loc.Această decizie vine în urma sentinței pe care Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat-o fostului șef de stat pentru că a colaborat cu Securitatea.

Conform Antena 3, când fostul președinte al României a fost întrebat dacă poate spune când anume se va muta din vila de protocol, acesta a răspuns: „Când o să fie locuibil apartamentul pe care l-am cumpărat. N-am terminat de semnat contractele pentru energie electrică, pentru apă, pentru gaze. Am comandat o mobilă, o bibliotecă, trebuie să pun și cărțile undeva. Eu sper să fie o plecare civilizată, chiar dacă oamenii politici din România s-au arătat atât de lași, au ținut să facă legi după mine, după ce n-am mai avut putere politică la interior. Cât timp s-au înfruntat cu mine n-au fost în stare de nimic. Am primit ieri notificarea de la RAPPS în care se spune că trebuie să evacuez imobilul și că un executor judecătoresc se va ocupa de treaba asta.”.

De ce nu mai are parte Traian Băsescu de privilegiile prezidențiale

După sentința definitvă care a fost dată în ziua de 23 martie 2022 de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Insituția a decis că Traian Băsescu a colaborat într-adevăr cu Securitatea, astfel, conform legii, fostul șef de stat nu a mai putut să beneficieze de privilegiile de tip prezidențial.

De asemena, Administrația Prezidențială i-a retras fostului șef de stat dreptul de a beneficia de indemnizația lunară, care reprezintă 75% din suma pe care o primește Președintele care se află în funcție. În același timp, și contractul de muncă al consilierului lui Traian Băsescu, plătit de Administrația Prezidențială, a fost întrerupt.

Conform articolului 2 din Legea nr. 406/2001, care vizează drepturile oamenilor care au avut calitatea de președinți ai României, persoanele care au avut această funcție beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din indemnizația pe care Președintele aflat în mandat o primește. De asemena, foștii șefi de stat dispun și de serviciile a două persoane care sunt încadrate la Adminstrația Prezidențială, una care este consilier, cealată fiind secretar.

Articolul 1 alin. (3) din legea menționată mai sus spune, totuși, că: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.”.