Infofinanciar > Info > Tradiții și obiceiuri de respectat în a doua zi de Crăciun! Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului
Info

Tradiții și obiceiuri de respectat în a doua zi de Crăciun! Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului

ortodoxinfo.ro
FOTO:ortodoxinfo.ro

Nașterea Domnului Iisus Hristos reprezintă pentru ortodoxism una dintre cele mai iubite sărbători creștine. Asta nu înseamnă că a doua zi de Crăciun este mai puțin importantă, ba dimpotrivă, este ziua în care toți cei care vor să aibă parte de liniște și bucurie trebuie să respecte tradițiile, obiceiurile și superstițiile. Ce trebuie să facem și ce nu, în a doua zi de Crăciun, pentru a încheia anul cu bine și pentru a păși cu dreptul în 2023.

Pe 26 decembrie,potrivit tradiției, trebuie să stăm la masă cu toată familia, cu rudele prin alianță, cumnații, cuscrii sau socrii. De asemenea, este ziua în care trebuie să le permiți colindătorilor să te ureze și să ne împăcăm cu toată lumea, este indicat să închei toate disputele cu persoanele cu care te-ai certat de-a lungul anului.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

Este și ziua în care se dansează, legenda spune că cine se va distra în această zi va fi scutit de necazuri și va avea parte se sănătate pentru tot restul anului. Nașii trebuie să-și viziteze finii, iar cei dintâi trebuie să primească un colac care conține șapte pâini, trei sticle de vin, două de țuică, o coastă de porc, șapte colți de cârnați trandafiri, trei pui sau alte păsări.

În a doua zi de Crăciun nu aveți voie să bârfiți pe nimeni sau să vorbiți de rău, în caz contrar, potrivit strămoșilor veți suferi pierderi financiare. Se mai spune că nu este indicat să faceți curat în casă sau să spălați haine. Apă vărsată pe rufe va fi folosită pentru pentru vindecarea rănilor.

Fetele care sunt numai bune de măritat ar trebui să țină cont de tradiția care spune că acestea trebuie să croșeteze sau să toarcă până de Bobotează altfel nu se vor mai căsători niciodată.

Ce se sărbătorește pe 26 decembrie

Soborul Maicii Domnului este sărbătoarea pe care o celebrează creștinii ortodocși pe 26 decembrie. Pentru a beneficia de binecuvântare și fericire în casă, trebuie să ne închinăm în fața lui  Dumnezeu cu următoarea rugăciune:

”Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, trimis ai fost de Dumnezeu-Tatăl pe pământ ca să salvezi neamul omenesc de la moarte, Care prin însăși a Ta răbdare neclintită și smerenie necuprinsă ai suferit batjocură, răni, cruce și moarte, fără împotrivire.

Vino între noi și-n casă noastră, precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit după Înviere zicându-le „Pace Vouă!” şi ai liniştit sufletele lor înfricoşate şi întristate. Mântuitorul şi ocrotitorul vieţii noastre, linişteşte sufletele noastre zbuciumate şi înviforate. Pacea Ta ce-a nestricată dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni, nu precum o dau oamenii. Şi bucuria Ta fă-o deplină în noi, astfel că nimic să nu zdruncine credinţa şi liniştea familiei noastre. Amin”, potrivit zcj.ro.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru are la bază o multitudine de tradiții frumoase transmise din generație în generație prin viu grai. Cele mai importante dintre aceste constau în colindatul sau primitul colindătorilor.

Se crede că urătorii aduc cu ei noroc și bunăstare în casă. Cel ce este colindat trebuie să mulțumească colindătorilor oferindu-le fructi, bani sau nuci. Un alt obicei iubit de toți românii constă în împodobirea bradului, nu contează dacă pomul este artificial sau natural.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.